Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General a notificat Grupul de Investigatii Politice (GIP), prin adresa 267/VIII – 1/2022, din data de 31 martie 2022, in legatura cu faptul ca in dosarul penal 112/P/2020 „se efectueaza urmarirea penala in rem, sub aspectul comiterii faptei de fals in declaratii, prevazuta de art. 326, alineat 1, Cod penal”.
Este vorba despre dosarul pornit de la plangerea depusa de fostul consilier prezidential Mugur Ciuvica, presedintele GIP, impotriva lui Traian Basescu, pe care il acuza ca a formulat, in scris, in mai multe randuri, declaratii pe propria raspundere, din care rezulta ca a mintit ca nu a colaborat cu Securitatea, ca politie politica.
„Acum, cand exista o sentinta definitiva referitoare la colaborarea lui Basescu cu Securitatea, iar falsurile comise de acesta in declaratiile pe proprie raspundere sunt evidente, procurorii ar trebui sa finalizeze dosarul si sa-l trimita pe Basescu in judecata.
In data de 13 iulie 2020, GIP a sesizat Parchetul in legatura cu faptul ca Traian Basescu a declarat pe propria raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea in 2004 si 2009, cand a candidat la alegerile prezidentiale, in 2016, cand a candidat pentru Parlamentul Romaniei si in 2019, cand a candidat pentru Parlamentul European. Toate aceste declaratii sunt false”, scrie Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice, intr-un comunicat de presa.
Reamintim ca, in 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucuresti a constatat calitatea lui Traian Basescu de colaborator al Securitatii. Judecatorul a stabilit ca Basescu – Petrov „a denuntat activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informatiilor a vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”, iar in 23 martie 2022, Inalta Curte a mentinut decizia Curtii de Apel, hotarand, definitiv, ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea.
„Traian Basescu stia ca a fost informator al Securitatii si, cu toate acestea, a declarat pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea. Parchetul General ar trebui sa constate ca Basescu a prezentat ca adevarata o fapta mincinoasa (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politica) in scopul obtinerii prin frauda si sperjur a functiilor de presedinte, parlamentar si parlamentar european”, mai arata Mugur Ciuvica, citand din motivarea instantei.
In cazul lui Basescu, declaratiile false au contribuit la obtinerea de catre acesta a doua mandate de presedinte al Romaniei, constand, pe langa puterea politica, intr-o indemnizatie lunara, in servicii de paza si protocol, din decembrie 2004, pana in decembrie 2014, cu doua pauze, de cate o luna de suspendare (in 2007 si 2019).
Din ianuarie 2015, pana in martie 2022, Basescu a beneficiat de o indemnizatie lunara egala cu 75% din indemnizatia incasata de presedintele in functie al Romaniei, apoi de masina si sofer de la SPP, de locuinta si spatiu de birou gratuite, de paza si protectie de la SPP, precum si de un consilier si de un secretar, platiti de Administratia Prezidentiala.
Din decembrie 2016, pana in mai 2019, Basescu a beneficiat de indemnizatia de senator, iar incepand cu iunie 2019 pana in prezent, de indemnizatia, diurnele si sumele forfetare aferente functiei de membru ales al Parlamentului European.
Potrivit articolului 326, alineat 1 Cod penal, „declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute la art. 175 (este vorba despre orice functionar public – n.red.) sau unei unitati in care acestia isi desfasoara activitatea, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea unei consecinte, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni, la 2 ani sau cu amenda.” (V.E.)