Teatrul National din Timisoara sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului cu investitii in oameni, in cultura, in societate. Fiecare om inseamna enorm in acest ocean al lumii. Teatrul a pus intotdeauna accentul pe Om, iar astazi, cand inregimentarea in categorii s-a dovedit un principiu nociv si istoria este bulversata, societatea individualizeaza mai mult ca niciodata.
Fiecare om conteaza in univers, isi are propriul lui ecou in rostul lumii. Anul acesta – un an atat de greu, de complicat, de hotarator pentru ceea ce inseamna viitorul, Ministerul Culturii finanteaza proiectele Nationalului timisorean in infrastructura culturala. In acest fel, este lansat un semnal important angrenajului cultural si social local, regional, transfrontalier, national si, in perspectiva, european.
Sala 2 a Teatrului National a facut deja, in doar 14 ani, istorie. Transformata in timp record dintr-o ruina intr-un spatiu de joc modern, functional, Sala 2 este un punct important pe harta culturala a Timisoarei.
Cu sprijinul Ministerului Culturii, finantatorul acestei investitii, Sala 2 are sansa de a se transforma intr-unul dintre cele mai competitive spatii teatrale din aceasta regiune, devenind epicentrul artistic pentru intregul Banat istoric. In urma modernizarii, Sala 2, care deja face parte din identitatea emotionala a orasului de azi, va duce orasul mai departe.
Centrul industriei culturale romanesti de decoruri se dezvolta in Freidorf! Un al doilea pilon important din structura Teatrului National sunt Atelierele Fabrica de decoruri.
Concepute ca o linie de productie si asamblare cu o capacitate de productie de trei decoruri concomitent, Atelierele Fabrica de decoruri au reprezentat o initiativa a Teatrului National, dezvoltata ca proiect-pilot, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.
Dotarea Atelierelor Fabrica de decoruri cu echipamente profesionale reprezinta un mare pas inainte si da startul unei industrii mestesugaresti noi – industria mestesugarului de teatru. Acesta este momentul mult asteptat de Teatrul Nationall. „Dam drumul la motoare”: dupa echipare, Atelierele Fabrica de decoruri va avea capacitatea de a produce, si in afara necesarului propriu, decoruri de teatru atat pentru piata locala si nationala, cat si pentru teatre din tarile invecinate.
Este o enorma bucurie pentru Teatrul National sa dezvolte infrastructura teatrala si meseriile de teatru in Timisoara, sa participe la construirea unei capitale culturale pentru viitor si sa largeasca sfera de influenta culturala a Timisoarei in euro-regiune.
Intalnirile spirituale si afective pe care le determina teatrul, increderea sa in capacitatea individuala si colectiva de a construi prezentul pentru viitor, forta cu care teatrul concentreaza credinta in umanitate in mijlocul celor mai mari incercari, toate acestea plaseaza Teatrul National din Timisoara pe o pozitie importanta in algoritmul de dezvoltare civica si sociala a Timisoarei.
Cu gandul la toti cei care, de mii de ani, fac ca Teatrul sa continue, la toti cei care deschid lumi si creeaza viitorul, Teatrul National duce stafeta mai departe! (I.P.)
Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm