BREAKING! Romanii scapa de restrictii! Starea de alerta nu va mai fi prelungita, din 8 martie, si vor fi eliminate toate masurile restrictive impuse in ultimii 2 ani

Starea de alerta in Romania nu va mai fi prelungita dupa data de 8 martie, astfel ca vor fi ridicate o serie de restrictii, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca valul 5 al pandemiei de COVID-19 este aproape de final. Iohannis a sustinut vineri declaratii de presa la Cotroceni exclusiv pe tema pandemiei, fara a face nicio referire la razboiul declansat de Rusia in Ucraina, in 24 februarie.


Starea de alerta pe teritoriul Romaniei a fost instituita in 18 mai 2020.

Iohannis a spus ca pandemia este pe o panta descendenta in Romania, iar valul 5 este aproape de a se termina. El a afirmat ca, odata cu ridicarea starii de alerta, vor fi eliminate si o serie de restrictii fost in vigoare acum, precizand ca “masurile complete vor fi anuntate si explicate pe larg, in perioada imediat urmatoare, de autoritatile abilitate”.

Declaratiile lui Klaus Iohannis:

“Epidemia de COVID-19 se afla pe o panta accelerat descendenta la noi in tara, iar valul cinci este aproape de a se incheia. Este momentul, deci, sa luam noi decizii legate de gestionarea acestei situatii, decizii cu un impact major pentru viitor.

Am convocat astazi o sedinta de evaluare cu toti responsabilii din domeniu, in urma careia am hotarat sa nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alerta instituita in Romania.

Ministerul Sanatatii este cel care urmeaza sa gestioneze in continuare evolutia epidemiei, care speram ca se apropie de final.

Odata cu ridicarea starii de alerta, vor fi eliminate si o serie de masuri care au fost in vigoare pana acum. Masurile complete vor fi anuntate si explicate pe larg, in perioada imediat urmatoare, de autoritatile abilitate.

Se implinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, in care existenta noastra a fost modificata radical.

Peste 63.000 de romani au pierdut lupta cu boala, lasand in urma lor un gol urias si nenumarate familii indoliate. Aceste cifre exprima multa suferinta, sunt reflectia unor tragedii care au produs urme adanci.

Ultimii doi ani au adus multe provocari, care ne-au influentat in cele mai diferite moduri: raspandirea accelerata a virusului, izolarea, presiunea pusa pe sistemul sanitar, inchiderea scolilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interactiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ si ne-au ridicat nenumarate bariere.

O perioada de mari sacrificii pentru romani, dar, in acelasi timp, o perioada in care am descoperit noi valente ale solidaritatii, ale spiritului civic, ale dedicarii si implicarii.

Nu am fi putut insa razbi fara interventia concertata si sustinuta a autoritatilor, care au trebuit sa gestioneze o criza sanitara istorica, in pofida unor deficiente acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai in domeniile de care aveam mai mare nevoie.

Faptul ca astazi putem vorbi de o noua etapa, care inseamna cel putin finalul acestui val pandemic, se datoreaza in buna parte si masurilor eficiente de preventie adoptate de autoritati.

In mod evident, nu am fi putut reusi fara responsabilitatea cetatenilor, fara solidaritatea romanilor care, in marea lor majoritate, au inteles si au respectat regulile. Le multumesc in mod special pentru acest lucru!

Doresc sa multumesc inca o data si medicilor, asistentilor medicali, infirmierilor, farmacistilor si tuturor celor care au fost permanent in prima linie in lupta cu virusul si au facut dovada dedicarii si a profesionalismului desavarsit.

Mobilizarea exemplara a sistemului sanitar, in ciuda vulnerabilitatilor majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionanta.

Pandemia ne-a invatat si lectii pe care trebuie sa le valorificam, si poate cea mai importanta este cea a solidaritatii: am oferit ajutor celor aflati in nevoie si am primit sprijin de la partenerii europeni atunci cand noi ne-am confruntat cu probleme majore.

Colaborarea europeana si internationala in domeniul stiintific a permis intelegerea mai aprofundata a acestui virus nou si a facut posibila, intr-un timp record, descoperirea vaccinurilor si a medicamentelor care pot preveni si trata aceasta boala severa.

Nu in ultimul rand, am invatat sa pretuim sanatatea noastra, dar si pe a celor dragi, am invatat sa ne protejam, sa prevenim, sa luam decizii responsabile si sa le respectam.

Ultimii doi ani ne-au demonstrat ca trebuie sa invatam sa traim in acest context epidemiologic, sa ne adaptam si sa punem in valoare oportunitatile existente, pentru a fi capabili sa oferim ingrijirea si protectia de care are nevoie comunitatea.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca ramanem vigilenti si pe mai departe. Obiceiurile bune de preventie, dobandite in ultimii doi ani, trebuie mentinute.

Chiar daca sunt semne imbucuratoare ca am intrat intr-o faza descendenta, este la fel de important sa continuam sa ne vaccinam si sa ne protejam, fiindca cel mai probabil va trebui sa traim cu acest virus.

Pandemia ne-a aratat ca sanatatea trebuie tratata intotdeauna ca o prioritate si din punctul de vedere al cresterii investitiilor, dar si al regandirii unor mecanisme, astfel incat sistemul sanitar sa fie unul echitabil si capabil sa raspunda eficient unor situatii limita”.

Ce restrictii sunt in vigoare acum in Romania

Starea de alerta – instituita in Romania inca din mai 2020 – a fost prelungita ultima data, cu alte 30 de zile, incepand cu 7 februarie.

Principalele masuri restrictive in vifoare acum sunt:

masca este obligatoriile in spatiile inchise si deschise.

este interzisa organizarea de evenimente private – nunti, botezuri, mese festive si altele asemenea.

activitatea in baruri, cluburi si discoteci este interzisa.

accesul in mall-uri este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

accesul in magazinele alimentare din mall-uri este permis pentru persoanele nevaccinate daca sunt stabilite culoare dedicate si controlate de intrare, deplasare si iesire, este asigurata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare persoana din suprafata destinata vanzarii; este limitat numarul cosurilor de cumparaturi la numarul maxim de persoane care pot avea acces.

in magazinele nealimentare este permisa activitatea cu publicul in conditiile in care e vorba persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni. Nu se cere dovada vaccinarii daca magazinele au sub 200 mp.

activitatea restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase este permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5.00—22.00 in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Daca aceasta este depasita capacitatea se reduce la 30%. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

competitiile sportive se pot desfasura pe teritoriul Romaniei cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului cu asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre persoane si purtarea mastii de protectie in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusa la 30% daca incidenta trece de 3/1000. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte in spatii inchise sau deschise sunt permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului cu purtarea mastii de protectie in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusa la 30% daca incidenta trece de 3/1000. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, in intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, precum si cu purtarea mastii de protectie in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusa la 30% daca incidenta trece de 3/1000, iar numarul maxim de persoane e de 500. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesionala care necesita activitati practice, workshopuri, conferinte, precum si cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea persoanelor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in interior sau in exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, in intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distante de 2 metri intre persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana, cu purtarea mastii de protectie in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusa la 30%, iar numarul maxim de participanti la 100 daca rata de incidenta trece de 3/1000. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

mitingurile si adunarile publice sunt permise cu participarea a maxim 100 persoane, iar daca acestea sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness, piscine, stranduri, jocuri de noroc este permisa fara a depasi 50% din capacitatea spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusa la 30%, daca rata de incidenta trece de 3/1000 . Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel putin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si care au trecut prin boala in ultimele sase luni.

angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau in regim de telemunca pentru cel putin 50% din angajati, acolo unde specificul activitatii permite. Daca acest lucru nu e posibil, societatile care au un numar mai mare de 50 de salariati, au obligatia organizarii programului de lucru decalat, cu incepere de la ora 7.30, respectiv 10.00 sau impartit in grupe/schimburi/ture.

Accesul persoanelor, cu exceptia angajatilor, a participantilor in cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contraventionale, administrativ-jurisdictionale si a celor administrative din motive de ordine si siguranta publica, a persoanelor care necesita servicii medicale si prestatii sociale, precum si a persoanelor care se prezinta la centrele de vaccinare in vederea administrarii unei doze de vaccin, in incintele institutiilor publice centrale si locale, regiilor autonome si operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinarii, unui test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum si celor care au trecut prin boala in ultimele sase luni. (I.P.)

Leave a Reply