DECIZIE CCR! Autoritatile nu mai pot impune masca de protectie in spatiile publice deschise! Amenzi primite de cetateni pot fi anulate

Curtea Constitutionala a declarat, marti, neconstitutionala in ansamblu Ordonanta de Urgenta 192 din noiembrie 2020, intrucat a fost adoptata cu incalcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de catre Consiliul Legislativ.


Ordonanta de urgenta 192/2020 a modificat cateva articole din Legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care au fost stabilite masurile si rectrictiile care pot fi impuse in contextul starii de alerta.

Curtea Constitutionala precizeaza, in comunicatul de presa dat publicitatii dupa sedinta de marti, ca prevederile Legii 55 raman in vigoare, urmand sa fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarata neconstitutionala in ansamblu.

Prin OUG 192, Guvernul a modificat cateva articole din Legea 55, respectiv cele referitoare la posibilitatea impunerii mastii de protectie si la telemunca. Potrivit modificarilor introduse de ordonanta de urgenta, autoritatile pot impune masca de protectie in aer liber, iar angajatorul decide organizarea activitatii in regim de telemunca fara a mai cere consimtamantul angajatului.

Autoritatile nu mai pot impune masca in aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemunca fara acordul salariatului in starea de alerta, dupa ce o Curtea Constitutionala a declarat, marti, neconstitutionala o ordonanta de urgenta din 2020.

De asemenea, un alt efect al deciziei CCR este ca toate amenzile primite de cetateni pentru faptul ca n-au purtat masca in aer liber si au fost contestate in instanta vor fi anulate daca pana la publicarea deciziei instanta n-a pronuntat o decizie.

Comunicatul Curtii Constitutionale:

In sedinta din data de 15 februarie 2022, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca este neconstitutionala, in ansamblul sau, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.

Curtea a constatat neconstitutionalitatea in ansamblu a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.192/2020 intrucat a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) si art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de catre Consiliul Legislativ.

Curtea precizeaza ca, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislatiei, in conditiile art.147 alin.(1) si (4) din Constitutie, doar dispozitiile cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.192/2020, in timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca raman in continuare in vigoare. (G.G.)

Leave a Reply