Primarul Timisoarei a adresat o scrisoare deschisa premierului Romaniei, in conditiile in care caloriferele abonatilor la reteaua centralizata de termoficare risca sa se raceasca, cat de curand, in care-i solicita sa se implice in rezolvarea problemei Colterm.
Subventionarea costului de producere a energiei termice, prin alocarea in regim de urgenta de fonduri de la bugetul statului, ar fi una dintre solutiile propuse de edilul timisorean.
“Falimentarea bugetelor locale si sistarea serviciilor de termoficare in plina iarna ar avea consecinte catastrofale pentru zeci de mii de cetateni, institutii publice, scoli si spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs”, spune Dominic Fritz, aratand ca, doar in prima jumatate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz a Timisoarei a fost de 30 milioane de lei.
“Nu putem plati mai mult decat incasam!”, explica Fritz, cu precizarea ca aproape toate veniturile orasului se duc catre compania locala de termoficare. Scrisoarea deschisa ii vizeaza si pe parlamentarii de Timis, carora li se cere sa se implice pentru ca Timisoara si celelalte localitati care nu-si mai pot permite plata facturilor la incalzire si apa calda sa nu ramana in frig, in miezul iernii.
Iata scrisoarea deschisa semnata de Dominic Fritz:
“Stimate Domnule Prim Ministru,
Municipiile si orasele din Romania care inca mai au un sistem de termoficare centralizat traverseaza cea mai dificila iarna din ultimele decenii. Explozia preturilor la gaze naturale ne-a adus dificultati uriase in buna functionare a oraselor, nu doar in producerea de agent termic si apa calda.
In prima jumatate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locala din Timisoara a fost de 30 de milioane de lei. Asta este, pentru doar 2 saptamani de functionare, echivalent cu aproape jumatate din subventia anuala pe care legea ne permite sa o platim.
In ciuda faptului ca aproape toate veniturile orasului se duc catre compania locala de termoficare, in aceste saptamani, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preturile actuale.
La Timisoara, functionarea in bune conditii a sistemului de termoficare in lunile noiembrie-decembrie s-a datorat interventiei financiare a Guvernului Romaniei, care a alocat 53,8 milioane de lei, in decembrie, anul trecut, si subventiei de circa 23 de milioane de lei de la Primaria Municipiului Timisoara, la care s-a adaugat suma de 24 de milioane incasata de la abonati, inclusiv de la Primarie pentru institutiile subordonate (scoli, spitale, institutii de cultura etc.).
Solidaritatea contribuabililor timisoreni cu abonatii din sistemul de termoficare este mare, insa are niste limite matematice: nu putem plati din bugetul local mai mult decat incasam. In ciuda tuturor eforturilor, care deja blocheaza Primaria financiar in alte domenii importante, nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea pretului la gigacalorie pentru abonati de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decat in martie.
Deja, compania locala de termoficare a luat masuri extreme la Timisoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scazute si restrictionarea furnizarii apei calde pe perioada noptii, masura ce creeaza un disconfort considerabil populatiei.
Fac apel la dumneavoastra, domnule Prim Ministru, sa urgentati gasirea si validarea unor solutii in problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea in regim de urgenta de fonduri catre administratiile locale pentru subventionarea costului de producere a energiei termice. Romania are o coalitie de guvernare stabila, cu o larga majoritate parlamentara, care ii permite sa reactioneze in regim de urgenta, in favoarea si beneficiul cetatenilor ei.
Schema existenta de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din cresterea pretului la gaz pentru CET-uri, inca nu a produs efecte si nu va putea acoperi decat o mica parte a costurilor reale.
Falimentarea bugetelor locale si sistarea serviciilor de termoficare in plina iarna ar avea consecinte catastrofale pentru zeci de mii de cetateni, institutii publice, scoli si spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs.
Cu stima,
Dominic Fritz,
Primarul Municipiului Timisoara“
(Mara Ion)