Primarul Dominic Fritz si-a luat inima in dinti si, chiar inainte de Craciun, a facut un anunt care va strica sarbatorile la zeci de mii de timisoreni. Din ianuarie 2022, factura la caldura si apa calda se va dubla. Cu alte cuvinte, abonatii la reteaua urbana de termoficare, Colterm, nu vor mai plati 240 lei/MWh, ci 416,24 lei/MWh.
Iata mesajul prin care primarul Timisoarei anunta scumpirea facturii la caldura:
“Astazi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Colterm, la 416,24 lei/MWh, incepand cu data de 01.01.2022. Ultima majorare al acestui pret a fost acum 12 ani, in 2009.
Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suporta mai bine de jumatate, adica 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plateste populatia.
Colterm a primit, in 2021, o suma record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local. Aproape dublu cat costa Pasajul Solventul si de aproape 3 ori cat ne costa constructia Campusului Lenau.
Cu toate acestea, compania a continuat sa mearga in pierdere, prin vanzarea energiei termice sub pretul de productie. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a pretului gazului la nivel international. Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, cand pretul energiei termice facturate timisorenilor a fost tinut artificial jos, in detrimentul investitiilor in retehnologizare si eficientizare.
Chiar si acum, in ceasul al 12-lea, opozitia din Consiliul Local ne cere sa inchidem ochii in fata unei realitati economice. Sa nu crestem pretul, dar fara sa ne spuna cine va plati factura care va permite Colterm sa alimenteze in continuare Timisoara cu caldura. Este o fantezie iresponsabila. Nu poti sa produci cu 10 lei si sa vinzi cu 1 leu.
Stim ca suma de 416 lei MWh pentru cei racordati la sistemul centralizat este mare, insa ea reprezinta mai putin de jumatate din costul real de productie.
Administratia pe care o conduc crede cu tarie intr-un sistem de termoficare modern si vom continua investitiile pentru transformarea acestuia in ceea ce el trebuia sa fie demult. De aceea derulam cel mai mare program de inlocuire de retele primare si secundare din ultimii 40 de ani.
Vom continua sa accesam fonduri nerambursabile astfel incat sistemul de termoficare din Timisoara sa se transforme dintr-o gaura neagra intr-unul rentabil. Chiar daca drumul va fi lung si greu, stim ca este posibil, asa cum ne-au dovedit si alte orase din Romania.” (Mara Ion)