Zeci de mii de persoane au manifestat in Austria, in acest weekend, pentru a denunta vaccinarea obligatorie in lupta impotriva pandemiei de Covid-19, o masura pe care cancelarul Alexander Schallenberg a calificat-o, duminica, drept o „interferenta minora” in raport cu masurile alternative, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Mobilizarea cea mai puternica a fost la Graz (sud), unde politia a anuntat, sambata seara, ca aproape 25.000 de persoane au manifestat impotriva masurilor guvernamentale, in special impotriva vaccinarii obligatorii, Austria fiind prima tara-membra a Uniunii Europene (UE) care a impus-o.
Intr-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, cancelarul Alexander Schallenberg a afirmat ca guvernul austriac este constrans sa ia aceasta masura pentru a creste rata de vaccinare a populatiei sale, de aproape 67%, una dintre cele mai mici din Europa de Vest.
„Fiecare carantina este o puternica ingerinta in libertatile fundamentale ale concetatenilor nostri. Obligatia vaccinarii este, in comparatie, o interferenta minora. Mi-ar fi placut sa fac altfel, este trist. Insa Europa, inima societatilor deschise, bogate si industriale, este din nou focarul pandemiei”, a subliniat el.
Austria a pus in aplicare, de luni, o carantina partiala, chiar daca scolile au ramas deschise, si a decis sa impuna obligativitatea vaccinari incepand de pe 1 februarie.
De asemenea, si in Franta, aproape 20.000 de persoane au manifestat impotriva certificatului sanitar, dintre care peste 3.500 la Paris, in cel de-al 20-lea weekend consecutiv de mobolizare, potrivit unui bilant prezentat de catre Ministerul francez de Interne, relateaza AFP, citata de News.ro
Ministerul a inregistrat 155 de actiuni in intreaga tara, in scadere fata de 158 de actiuni si 23.000 de manifestanti sambata trecuta.
Potrivit coalitiei activiste Le Nombre jaune, care publica bilantul cu o intarziere, 64.000 de persoane au participat, saptamana trecuta, la 201 adunari.
La Paris au defilat 3.510 de manifestanti, potrivit Prefecturii Politiei Parisului.
Aceasta mobilizare, lansata la jumatatea lui iulie, inregistreaza o scadere medie, de la 7 august, cand a adunat 237.000 de manifestanti, potrivit unor date oficiale.
Guvernul francez a anuntat, joi, o inasprire a restrictiilor, fara sa impuna carantina si nici interdictii de calatorie pe timpul noptii, in lupta impotriva celui de-al cincilea val covid-19, pe care l-a catalogat drept ”fulgurant”.
El a crescut presiunea asupra nevaccinatilor si a deschis accesul la vaccinarea cu o doza ”booster”, incepand de sambata, tuturor francezilor majori.
Incepand de la 15 decembrie, doza ”booster” este obligatorie – pentru ca certificatul sanitar sa fie valabil -, in cazul persoanelor in varsta de peste 65 de ani, iar incepand de la 15 ianuarie in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.
In cazul nevaccinatilor, durata validitatii testelor negative Covid-19 care le da dreptul la un certificat sanitar scade de la 72 la 24 de ore.
Trei milioane de programari in vederea vaccinarii impotriva Covid-19 au fost facute dupa ce Guvernul a anuntat joi prelungirea campaniei de vaccinare cu o doza ”booster” a intregii populatii adulte, a anuntat, sambata, Executivul. (G.G.)