Consilierul local Radu Toanca, cel mai activ oponent al primarului Dominic Fritz din Consiliul Local, alaturi de avocata Roxana Iliescu, continua sa faca dezvaluri din interiorul administratiei orasului. De aceasta data, politicianul social-democrat aduce in discutie prestatia firme de avocatura austriaca Schoenherr si Asociatii, care a fost angajata cu un onorariu de 250.000 de euro pentru a salva Colterm de la faliment.
Potrivit lui Radu Toanca, austriecii nu numai ca nu si-au facut treaba, in conditiile in care chiar Primaria Timisoara a cerut, in instanta, intrarea in insolventa a Colterm, dar a si disparut de la masa discutiilor despre viitorul termoficarii din orasul de pe Bega.
Iata comunicatul politicianului PSD Timis:
“Ce face omul face si maimuta“ – asa a procedat administratia userista a Timisoarei cand a anuntat public, cu mare emfaza, ca s-a semnat – dupa modelul oraselor Bucuresti si Cluj – un contract de asistenta juridica cu o firma externa pentru salvarea Colterm. Anuntul a fost facut in luna martie, iar contractul de asistenta juridica, in valoare de 1,2 milioane de lei ( !?), a fost semnat in luna aprilie, cu Casa de avocatura austriaca Schoenherr si Asociatii. Contractul avea la baza 3 obiective: securizarea bunurilor Colterm, continuarea serviciului public de termoficare si reducerea presiunilor financiare pe bugetul orasului.
Firma de avocatura nu a rezolvat niciunul din aceste obiective asumate printr-un contract extrem de scump, platit din bani publici:
Patrimoniul Colterm este astazi in aer, complet gajat in contul unor datorii si a unor creditori, iar el va fi complet instrainat in cadrul procedurii de insolventa, in urma unor licitatii stabilite de administratorii judiciari.
Continuarea serviciului de termoficare se desfasoara haotic, cu sincope serioase, cu mana intinsa la Guvern, cu costuri uriase de la bugetul local si cu triplarea iminenta a facturii catre populatie.
Presiunea financiara pe bugetul local nu numai ca nu a fost diminuata, dar s-a amplificat in acest an la cote financiare care se apropie de 200 de milioane de lei (mai mult decat dublul sumelor pe care anual le repartiza administratia precedenta catre Colterm). Daca administratia Fritz va continua cu aceasta subventionare masiva si irationala a unei gauri negre, anul viitor Timisoara – ca oras – va avea sanse sa intre la randul ei in insolventa! Iar problemele Colterm vor ramane aceleasi!
Asadar, aceasta firma si-a facturat “serviciile”, a plecat din Timisoara din luna iunie fara sa prezinte vreo solutie sau vreun Raport de activitate, conform legii, rezolvand problema dupa principiul “Operatia a reusit, pacientul e mort!”.
Daca solutia sugerata primarului Fritz a fost anuntarea insolventei Colterm, acesta o putea afla gratis de la orice functionar cu experienta, implicat in problemele de termoficare ale orasului. Banii platiti degeaba pentru servicii mimate sau fictive vor trebui recuperati la bugetul orasului, in urma unor verificari ale Curtii de Conturi fie de la firma de avocatura, fie din buzunarele domnilor Fritz si Latcau.
Acesti doi domni care au ales firma, dintr-un snobism infantil si sectar, conform caruia tot ce vine de la Bucuresti sau din strainatate este superior Timisoarei, unde toata lumea (firme, functionari publici, avocati, reprezentanti ai unor institutii etc) fura sau incearca sa fure bugetul local! Aceasta abordare schizofrena a realitatii arata, in fapt, cat dispret si cata desconsiderare au useristii fata de Timisoara si de valorile acestui oras. (I.P.)