Parchetul European condus de procurorul Laura Codruta Kovesi a anuntat, miercuri, primele arestari de la infiintarea sa. Au fost arestati zece indivizi care au constituit un grup de crima organizata care se creat o evaziune fiscala de cel putin 13 milioane de euro. „Trei dintre cei zece suspecti au legaturi cu organizatia mafiota italiana ‘Ndrangheta, iar toti vor fi adusi in scurt timp in fata unui judecator”, se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului European.
Procurorul-sef european Laura Kovesi a declarat: „Acesta a fost primul caz inregistrat de EPPO de la 1 iunie 2021, data oficiala de incepere a activitatii noastre, si sunt foarte multumita de faptul ca ancheta da deja rezultate concrete. Aceasta operatiune demonstreaza schimbarea de paradigma pe care crearea EPPO a adus-o pentru investigatiile transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai exista formalitati greoaie de asistenta juridica reciproca; actiuni rapide si decisive si concentrare pe recuperarea efectiva a prejudiciilor.”
Comunicatul integral al Parchetului European
In aceasta dimineata, Parchetul European (EPPO) a coordonat o operatiune in cadrul careia autoritatile de aplicare a legii au efectuat perchezitii, arestari si confiscari in valoare de peste 13 milioane de euro in Germania, Italia si Bulgaria. Cele 10 persoane arestate sunt suspectate de constituirea unui grup de crima organizata si de evaziune fiscala.
Principalii suspecti s-au folosit de asa-numita frauda de tip „carusel TVA” pentru a revinde de mai multe ori masini in diferite tari ale UE. Se presupune ca acestia au pretins in mod fals ca au platit taxe de vanzare care au fost rambursate de stat, cauzand astfel pierderi fiscale de cel putin 13 milioane de euro.
Caruselul TVA pentru achizitionarea de masini de lux
Nucleul activitatii infractionale era localizat in Eichstatt (Germania) si Milano (Italia). Dealerul auto din Italia cumpara masini de lux de la dealeri auto germani in cadrul regimului intracomunitar de TVA al UE. Aceasta achizitie a fost efectuata mai intai prin intermediul unei societati terte inexistente situate in Germania si apoi prin intermediul unei persoane situate in Italia. In acest fel, au simulat o achizitie privata si au fost scutiti de plata TVA, deoarece masinile germane trebuiau sa fie inmatriculate in Italia.
Atat cumparatorul real, cat si vanzatorul real au fost, in acest sens, ascunsi. Cumparatorul privat din Italia a simulat apoi vanzarea catre dealerul auto initial din Milano, care a vandut apoi masinile catre alti dealeri auto italieni sau catre persoane fizice la preturi foarte atractive. Aceasta schema frauduloasa le-a permis infractorilor sa obtina profituri mai mari, modificand pretul de piata al masinilor si permitandu-le sa transfere sume mari de bani in strainatate, cu transferuri unice de peste 70 000 EUR fiecare.
In timpul operatiunii, 13 masini de lux au fost confiscate in Germania, iar valoarea totala a bunurilor recuperate va fi evaluata in zilele urmatoare si este estimata la aproximativ 13 milioane de euro.
Un caz complex de trafic de droguri in Italia
Trei dintre cei zece suspecti au legaturi cu organizatia mafiota italiana ‘Ndrangheta, iar toti vor fi adusi in scurt timp in fata unui judecator. Datorita acestei anchete EPPO, a fost detectat si un caz complex de trafic de droguri in Italia, iar politia financiara italiana (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano) a arestat alti patru suspecti si a confiscat astazi 7 kg de marijuana si hasis.
Intreaga operatiune a fost condusa de un procuror european delegat in Germania si a fost executata de Departamentul de Investigatii Criminale al Directiei Generale de Politie din Bavaria Superioara Nord (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeiprasidiums Oberbayern Nord) si de Politia Financiara Italiana (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano). (V.E.)