Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a anuntat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, intrarea in insolventa a societatii de termoficare Colterm, aflata in subordinea primariei, conform deciziei Consiliului de Administratie.
„Consiliul de Administratie al Colterm a luat decizia, in aceasta dimineata, sa ceara procedura de insolventa. Este o decizie pentru a continua activitatea serviciului public. Colterm a incercat numeroase variante, negocieri cu diversi creditori, dar in contextul actual, atat pentru CA cat si pentru administratia locala, reorganizarea companiei prin procedura de insolventa este singura varianta si este necesara.
Noi credem ca sistemul de termoficare din Timisoara are un viitor si de aceea apelam la protectia insolventei, pentru a putea asigura furnizarea apei calde nu doar in aceasta iarna, ci si pe termen lung”, a afirmat Dominic Fritz.
Edilul a explicat ca insolventa este un mijloc de salvare a companiilor si inseamna ca datoriile istorice de peste 320 milioane de lei ale Colterm vor fi blocate la nivelul actual.
“Vreau sa subliniez ca noi credem in termoficare in Timisoara, credem ca acest sistem are un viitor si tocmai de aceea apelam la insolventa. In ziua de azi, procedura insolventei este un mijloc de salvare a companiilor. S-a folosit si in situatia Hidroelectrica, care astazi este o companie foarte sanatoasa. Datoriile istorice de 320 de milioane de lei vor fi blocate si nu mai cresc penalitatile de intarziere”, a mai spus Fritz.
Primarul a explicat ca insolventa suspenda toate incercarile de executare silita si recuperare de creante.
“Banii ce au intrat acum la Colterm au intrat pe un cont poprit de cineva la care Colterm avea datorii si acesti bani s-au dus la plata datoriilor, nu a facturilor curente. Asta inseamna ca toate resursele Coltermului vor fi redirectionte catre furnizarea agentului termic catre populatiei.
Totodata, nu mai cresc penalitatile de intarziere si se suspenda toate incercarile de executare silita, de recuperare de creante demarate impotriva Colterm pentru datoriile istorice”, a adaugat Dominic Fritz.
Saptamana trecuta, primarul Dominic Fritz a declarat ca, de la inceputul anului, pretul gazului „a explodat” si nimeni nu poate face fata singur, nici societatea din subordine, Colterm, si a cerut „o solutie nationala”.
Edilul a justificat ca este important sa intelegem in ce situatie suntem si ca doar intr-o saptamana pretul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/ora, dupa ce, de la inceputul anului, crescuse deja de patru ori.
Fritz a explicat atunci ca de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON incheie cu compania Colterm contracte pe o singura zi si cu plata in avans, din cauza celor 70 milioane de lei „acumulati ca datorie in ultimii ani”.
Potrivit primarului, intr-un scenariu normal, Colterm era anul acesta pe o directie de redresare.
„Am restructurat activitatile Colterm, numarul de directori si al angajatilor, care nu au legatura cu productia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selectia membrilor Consiliului de Administratie asistat de un expert independent. Am angajat o firma de avocatura sa protejeze patrimoniul orasului. Am incheiat un acord cu Banca Mondiala de consultanta pentru un sistem local de termoficare viabil economic si ecologic. Problema este ca pretul gazului a crescut atat de puternic, incat se afla la cote istorice si nu exista, nici macar la primarie, banii necesari pentru aceste plati”, spunea primarul Dominic Fritz.
Sa mai spunem ca SC Colterm SA Timisoara are, in prezent, peste 50.000 de abonati, iar in opinia primarului, daca acestia ar opta pentru denuntarea contractelor cu Colterm si instalarea de centrale de apartament, Timisoara ar avea o grava problema de mediu. (Mara Ion)