Kunsthalle Bega prezinta expozitia internationala de grup curatoriata de Anca Verona Mihulet: Cronicile viitorilor supereroi. Expozitia se deschide pe 2 octombrie 2021, la Kunsthalle Bega, Calea Circumvalatiunii nr.10, Timisoara, incepand cu orele 18.
Expozitia Cronicile viitorilor supereroi are ca punct de plecare cartea inventatorului american Ray Kurzweil, Danielle: Chronicles of a Superheroine [Danielle: Cronicile unei supereroine], care urmareste eforturile unei tinere de a rezolva marile probleme globale cu ajutorul cunoasterii si tehnologiei.
Scrisa dintr-o dubla perspectiva, cea a unui ganditor futurist si cea a unei femei in devenire, Danielle: Chronicles of a Superheroine este un manual care ne ajuta sa ne pozitionam in fata lucrurilor care vor veni si pentru care trebuie sa fim pregatiti, de la migratie la incalzirea globala, de la diverse forme de competitivitate economica la transformarea emotionala si capacitatea de a imparti.
Cu aceasta ocazie, pe tot parcursul vernisajului vor avea loc doua interventii performative: K-Meat Restaurant’s Restaurateur [Restauratorul restaurantului coreean], un performance durational propus de Hyunjin Bek care reflecta procesul de pregatire a ultimelor sale roluri pentru televiziune, la limita dintre meditatie, schimbarea identitatii si componenta salvatoare a localismului, si Being Nina [Fiind Nina], un performance imersiv in care Adina Mocanu isi apropriaza istoria Ninei Kulagina, o femeie cu abilitati transcedentale care a activat la mijlocul secolului trecut in URSS, si pune in practica cateva dintre experimentele celebre ale Ninei.
„Cei doisprezece artisti selectati pentru a intra in conversatie cu Danielle pornesc de la interesul fata de explorarea necunoscutului sau de la ideea de joc, urmarind extrapolarea unor experiente personale in relatie cu viitorul. Pozitiile prezentate in expozitie sunt rezultatul unor practici hibride, la limita dintre vizualitate, arhitectura, coregrafie, inginerie si performance. In egala masura, expozitia contureaza ideea unei meta-colectivitati situate in afara distopiei globale, intr-un punct in care se intersecteaza regiuni geografice (sud-estul Asiei si sud-estul Europei) si canale digitale, creand uneori haos, iar in alte imprejurari, o stabilitate pe cat de molipsitoare, pe atat de apasatoare”, precizeaza curatoarea Anca Verona Mihulet.
„Cronicile viitorilor supereroi, un proiect conceput pe parcursul ultimilor doi ani, functioneaza ca un aparat care isi propune sa analizeze functia artei in relatie cu o audienta tanara care este in cautare de raspunsuri la intrebari legate de trecerea timpului si imbatranire, viitorul planetei, relatia cu paranormalul sau balansul dintre local si global. Programul de performance-uri si workshop-uri este concentrat pe relatia dintre individ si comunitate, arhitectura spatiului de expozitie venind in sprijinul acestei formule de lucru”, adauga Anca Verona Mihulet.
Artistii invitati sunt Hyunjin Bek (Coreea de Sud), Adriana Chiruta (Romania), Baptiste Debombourg (Franta), Heecheon Kim (Coreea de Sud), Fabio Lattanzi Antinori (UK), Lawrence Lek (UK), Dalibor Martinis (Croatia), Adina Mocanu (Romania), Maria Pop Timaru (Romania), Larisa Sitar (Romania), Dimitar Solakov (Bulgaria), Stardust Architects (Romania).
Cronicile viitorilor supereroi poate fi vizitata la Kunsthalle Bega pana pe 20 martie 2022.
Pana la finele lunii noiembrie 2021 vor mai avea loc: doua performance-uri ale artistei Adina Mocanu, un atelier coordonat de Adriana Chiruta, un screening si o prelegere on-line sustinute de Heecheon Kim, tururi ghidate, unsprezece ateliere creative si educative din programul curatorial propus de Stardust Architects si ateliere interactive, participative, de introducere in arta contemporana, pentru copii, coordonate de Mihai Zgondoiu. Toate detaliile vor fi publicate in timp util pe paginile de social media Kunsthalle Bega: Facebook si Instagram.
Anca Verona Mihulet este istoric de arta si curator, activa la Seul (Coreea de Sud). Proiectele propuse de Anca Mihulet sunt motivate de coordonatele istorice si sociale specifice, de cadrele institutionale in care au loc, dar si de colaborarile artistice si curatoriale care de regula se dezvolta pe parcursul mai multor ani. Incepand cu anul 2011, Anca Mihulet a fost interesata in chestionarea si teoretizarea unor contexte curatoriale extinse, prin participarea in programele de burse si rezidente de la Muzeul National de Arta Contemporana din Seul (KR), Seoul Art Space Geumcheon (KR), sesiunea Curatorial Intensiveorganizata de Independent Curators International New York si Ullens Center for Contemporary Art, Beijing (CN).
Intre 2006 si 2013, impreuna cu Liviana Dan, Anca Mihulet a curatoriat programul de expozitii al Galeriei de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu. In 2013, a fost curatorul expozitiei Centru de reflectie pentru istorii suspendate. O incercare, unul dintre cele doua pavilioane nationale din cadrul celei de-a 55-a editii a Bienalei de la Venetia. In 2014, a organizat in colaborare cu S-AIR Sapporo si Japan Foundation o rezidenta artistica la Sibiu cu titlul Conditional Landscape, care a continuat la Sapporo in 2015, cu focus pe peisajul de iarna. In 2015 si 2016, alaturi de Patrick D. Flores, Mihulet a curatoriat expozitia South by Southeast, itinerata la Osage Art Foundation in Hong Kong si la Guangdong Times Museum in Guangzhou. Intre 2015 si 2017, Anca Mihulet, in colaborare cu Diana Marincu, a curatoriat Punctul alb si cubul negru, un proiect expozitional in sase parti, desfasurat la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti.
In 2016, a pregatit o expozitie dedicata dezvoltarii artei romanesti la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, care a fost gazduita la Muzeul Jorge B. Vargas si Centrul de Cercetare Filipiana din Manila. In 2016, Anca Mihulet a fost premiata de Asociatia pentru Cultura si Teorie Igor Zabel din Ljubljana cu una dintre „Bursele Igor Zabel”. A fost unul dintre curatorii editiei din 2019 a Bienalei de la Singapore, cadru in care a cercetat cazuri de deplasare si naturalizare artistica, dar si moduri in care transmedialitatea poate influenta perceptia noastra asupra viitorului. In 2019, Kunsthalle Bega ii acorda primul premiu Bega Art Prize. Intre 2020 si 2022, Mihulet face parte din echipa curatoriala a Festivalului de Arta si Tehnologie STRP, Eindhoven.
Kunsthalle Bega este un spatiu unde se expune, se discuta si se gandeste arta contemporana, dedicat in special artistilor tineri din Romania si din lume. Kunsthalle Bega este interesata estetic si social de platformele teoretice ale muzeelor de arta contemporana si ofera in fiecare an premiul Bega Art Prize unui curator roman care reuseste sa schimbe regulile in perceptia curatoriala.
Cronicile viitorilor supereroi
Co-finantatori: Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local Timisoara prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, Administratia Fondului Cultural National, Fund for Korean Art Abroad prin Korea Arts Management Service, Ordinul Arhitectilor din Romania
Parteneri institutionali: Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis, Universitatea de Arte Timisoara, Fundatia Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, Sfera Timisoarei, De-a Arhitectura, The Institute
Cu sprijinul: BEGA, Egeria, PIN Team, Flexik Automation, SBS Foundation
Program cultural realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara. Programul cultural nu reprezinta in mod necesar pozitia Primariei Municipiului Timisoara si a Consiliului Local Timisoara. Continutul programului cultural si modul in care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor si beneficiarului finantarii. Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local Timisoara nu sunt responsabile pentru continutul materialului si modul in care acesta ar putea fi folosit.
Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia AFCN. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Proiect finantat de Fund for Korean Art Abroad 2021–22 / Fondul pentru arta coreeana in strainatate (FKAA) — Expozitia Cronicile viitorilor supereroi (Fundatia Calina / Kunsthalle Bega, alaturi de artistii coreeni Heecheon Kim si Hyunjin Bek) a primit sustinerea FKAA 2021–2022. FKAA este un program creat pentru promovarea artei vizuale contemporane din Coreea catre publicul international si pentru a sprijini expozitiile artistilor coreeni in strainatate. FKAA este sponsorizat de Ministerul Culturii, Sportului si Turismului din Coreea si este implementat de Serviciul de Management al Artei din Coreea. (I.P.)