Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala in rem in urma plangeri depuse pe numele premierului Florin Citu si a fostei sale consiliere Mioara Costin, dupa aparitia in spatiul public a unui document cu antetul Guvernului, care continea instructiuni privind campania pentru sefia PNL, transmite Agerpres.
„Directia Nationala Anticoruptie a comunicat oficial, intr-un raspuns adresat Comunitatii Declic, faptul ca a inceput urmarirea penala in rem in dosarul inregistrat pe numele premierului Florin Citu si al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infractiunile anchetate sunt cele de abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu. Ancheta DNA a pornit in urma unui denunt inregistrat de Comunitatea Declic”, se arata intr-un comunicat al Declic, transmis Agerpres.
In luna iulie, a aparut in spatiul public un document cu antetul Guvernului care continea instructiuni privind campania pentru sefia PNL si era semnat de consilierul de stat Mioara Costin, care ulterior a demisionat.
Presa a dezvaluit, pe 20 iulie, ca semnatura electronica a documentului de tip word apartine Mioarei Costin, consilier de stat la Cancelaria Premierului. Data de creare a documentului este 16 iulie, ora 20.,54.
Mioara Costin a fost numita in functie in 22 aprilie.
De altfel, punctajul pentru partid a fost transmis intr-un document care poarta antetul guvernului, cu mentiunea ”Cancelaria Prim-ministrului – Consilier de Stat”. Titlul documentului este ”Linii de comunicare pentru liderii PNL”.
„Acum ca procurorii au inceput cercetarile speram sa aflam cat mai repede daca premierul a comis infractiunea de instigare la abuz in serviciu folosindu-se de resursele statului ca sa obtina sefia partidului”, a declarat Catalina Hoparteanu, reprezentant Declic, citata in comunicat.
Potrivit Declic, procurorii DNA fac cercetari pentru doua infractiuni de abuz in serviciu, prevazute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, si instigare la abuz in serviciu, prevazuta de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1.
Premierul Florin Citu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca cercetarea DNA privind achizitia de vaccinuri anti-COVID este pe fapta, nu pe persoane si a spus ca i se pare „mizerabil si revoltator” sa se asocieze cu persoana sa.
„E cercetare pe fapta, nu persoane. Ce mi se pare mizerabil si revoltator este sa asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA”, a spus Citu.
El a mai spus ca nu i se pare o coincidenta aparitia acestor informatii inainte de congresul PNL. „Inteleg frustrarea unora care se tin de functii, dar eu merg mai departe. Voi continua sa-mi fac treaba la Guvern, indiferent de atacurile politice”, a sustinut el.
Citu a amintit ca strategia Uniunii Europene a fost sa negocieze in numele tuturor tarilor membre cu companiile de vaccinuri si sa prefinanteze, inca inainte de a sti care vaccinuri vor fi aprobate si folosite, precum si ce capacitati de productie vor fi. Astfel, au fost contractate la nivelul UE 4,4 de miliarde de doze pana in 2023. Distributia pentru fiecare tara se face raportat la populatie, astfel ca Romania poate primi 4,3% din dozele contractate de UE.
Florin Citu a precizat ca toate comenzile Romaniei au fost semnate de ministrii Sanatatii si ca Vlad Voiculescu a semnat in plus o comanda de 9 milioane de doze de vaccin CureVac, care nu a fost aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului.
Despre cercetarea DNA privind achiziutia vaccinurilor: “E cercetare pe fapta, nu persoane. Ce mi se pare mizerabil si revoltator este sa asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA. Nu mi se pare coincidenta aparitia acestor informatii inainte de congresul PNL. Inteleg frustrarea unora care se tin de functii, dar eu merg mai departe. Voi continua sa-mi fac treaba la Guvern, indiferent de atacurile politice.” (Vlad Enciu)