Intentia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a modifica Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, in sensul primirii in profesia de judecator, fara examen, a avocatilor cu 18 ani de vechime si a fostilor judecatori si procurori, care au profesat cel putin 10 ani, a starnit protestul magistratilor din toata tara!
Astfel, nu mai putin de 168 de judecatori si procurori din intreaga tara, printre care si 5 judecatori din Timis, au semnat un memoriu, care a fost trimis CSM, in care se protesteaza impotriva intentiei de primire in profesia de judecator a avocatilor si fostilor magistrati doar pe baza de interviu.
“Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007-2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeana si Romania. Prin aceste propuneri se nesocotesc flagrant actele internationale care consacra principiile fundamentale privind independenta judecatorilor – importanta selectiei, pregatirii si a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atat la intrarea in profesia de magistrat, cat si la instituirea modalitatilor de promovare”, spun semnatarii, care sustin ca primirea in profesia de judecator si procuror trebuie sa se faca exclusiv pe baza de concurs.
“Carentele recrutarii magistratilor pe baza exclusiv de interviu transpar din insasi modalitatea efectiva de examinare. Astfel, in perioada anilor 2004-2008 acestia au fost supusi unui interviu, la care intrebarile pot fi calificate cu multa ingaduinta formale, de catre orice absolvent al facultatilor de drept”, se mai precizeaza in memoriul de protest, exemplificandu-se cu intrebarile tip adresate candidatilor la astfel de interviuri – “ce spuneti cand intrati in sala de judecata?, cum reactionati cand un justitiabil sta cu caciula pe cap in sala?, care este competenta judecatoriilor?“.
In concluzie, se recomanda inlaturarea alternativei comode, dar ineficiente, a numirii pe baza de interviu, care creeaza dezechilibre si prejudiciaza sistemul in totalitate. Modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, cu cele 3 propuneri contestate, s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de marti, 21 iulie 2015, a Comisiei nr. 1 a CSM – independenta si responsabilizarea justitiei. Sa mai spunem ca, printre semnatarii protestului se numara si judecatorii timiseni Valentin Marian Pascu, Ovidiu Stefan Scarlatescu, Lucia Dobrin, Nicoleta Burlacu si Monica Elena Sarb. (Gh. Ilas)
Ptr dl judecator Ovidiu Scarlatescu
Cand mama dlui judecator Scarlatescu, defuncta Bihoi Aurora a intrat in magistratura in 2003-2004 nu tot interviu superficial a dat??? Atunci nu era incorect???
buna intrebare! majoritatea judecatorilor adusi de Petre Petrisor in magistratura au intrat pe baza de interviu! se stie
Discutabila chestiune, dar protestul este exagerat. Ca avocat, sunt licentiat in drept, am sustínut un examen de primire in profesie si un examen de definitivat. Aceste examene nu conteaza? Sunt inferioare examenelor sustinute de magistrati la intrarea in magistratura si la definitivatul lor? Stiam noua mentalitate dezvoltata incepand cam din anul 2000, prin care magistratii se considera superiori avocatilor. In opinia mea nici nu ar trebui ca cineva sa ajunga magistrat judecator fara 10 ani vechine in profesii juridice. Experienta profesionala si cea de viata conteaza enorm la un judecator.