Sindicalistii din cadrul Europol atrag atentia ca recrutarea de politisti din sursa externa poate accentua deprofesionalizarea Politiei Romane, in conditiile in care un debutant fara scoala, care nu are habar cu ce se mananca aceasta profesie, va desfasura activitati de ordine publica.
Presedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, scoate in evidenta o absurditate a acestui tip de concurs: la recrutarea din sursa externa vor participa inclusiv candidatii respinsi cu note mai mici 5 la examenele de admitere organizate de scolile de politie in luna septembrie a acestui an.
Acestia vor ajunge politisti cu mult mai repede decat colegii lor care au fost lipsiti de inspiratie si au mers la Academie sau la scoala de la Campina. ”Sunt posturi pe care nu le vrea nimeni, fie pentru ca se afla in locuri izolate, departe de resedinta de judet, unde nu se afla utilitati si te speli la lighean, fie pentru ca situatia din satul respectiv este complicata”, sustine presedintele sindicatului Europol.
”Chiar mie mi s-a intamplat asa ceva. In 2005, cand m-am inscris eu la Scoala de Politie, dupa doua saptamani s-au lansat incadrarile directe. Cei care au picat la scoala la mine cu note de 3 si de 4, i-am gasit cand am mers in practica, erau politisti cu acte in regula si cu salariu si mi-au asigurat mie tutela in a doua etapa de practica”, a explicat presedintele sindicatului Europol.
Politistii recrutati din sursa externa vor participa la cursuri de pregatire pe o perioada de trei luni de zile, dar acestea se vor face etapizat in decurs de doi ani. Cele 412 posturi de ajutor de sef de post scoase la concurs de MAI reprezinta doar o prima etapa de recrutare din sursa externa. Mai sunt disponibile alte 1800 de functii care vor fi puse la bataie anul viitor, in functie de nevoia de personal a Politiei Romane.
Acest sistem de angajare in Politie, implementat inca de pe vremea cand ministru de Interne era Gabriel Oprea (primul mandat), vine in contextul in care institutia are o imagine extrem de afectata din cauza rateurilor din ultimii ani si este suficient sa amintim cazul Caracal, unde la o prima interventie au fost trimisi inclusiv elevi aflati in practica, sau cazul Onesti.
Recrutarile directe sunt considerate de catre politistii cu scoala drept un prilej pentru ”pilosi” sa intre ”fluierand” in sistem, pe un salariu de cel putin 3500 de lei inca din prima luna, favor pe care elevii din scolile MAI nu il au. Acestia din urma primesc doar o solda de putin peste o suta de lei pe luna cat timp se afla in perioada de pregatire.
Sindicalistii din Politie atrag atentia ca din experienta anilor trecuti, agentii tineri care ajung in posturi in mediul rural fac tot posibilul, invocand tot felul de motive, sa se mute la oras, iar functiile de adjunct de sef de post vor ramane tot libere cat de curand. (V.E.)