Facturile la electricitate ale romanilor cu venituri medii sau cu consum mediu vor fi compensate de Guvern, incepand cu 1 noiembrie

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anuntat, marti, ca, de la 1 noiembrie 2021, Facturile la electricitate ale romanilor cu venituri medii sau cu consum mediu vor fi compensate de Guvern.


„Pe langa compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem sa compensam consumatorii pana la venitul mediu sau consumului mediu si vrem sa compensam in totalitate aceasta iarna, care incepe la 1 noiembrie si se termina la 31 martie”, a precizat acesta, potrivit Agerpres.

Ministrul a facut aceste declaratii dupa intalnirea care a avut loc la Palatul Victoria intre premierul Florin Citu si reprezentantii ANRE, ai Consiliului Concurentei, ai Transelectrica si ai bursei de energie OPCOM, pe tema preturilor la energie electrica si gaze naturale.

El a aratat ca sunt in Romania 4,5 milioane de gospodarii care consuma pana in 1.000 de kWh pe an, ceea ce inseamna peste 10 milioane de romani.

Ministrul a sustinut ca aceasta compensare se va face indiferent daca Legea consumatorului vulnerabil va fi votata in timp util.

„Acum calculam impactul bugetar, dar sursa de finantare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea pretului gazelor, iar din estimarile noastre sumele sunt de doua ori mai mari decat anul trecut, intrucat si pretul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este actionar si nu uitati ca de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei inca nevirat si care este tinut ca sursa de finantare pentru compensarea la electricitate”, a aratat oficialul ministerial.

Intrebat cum se va realiza efectiv aceasta compensare, Popescu a raspuns: „Daca vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toti cei care au un venit mediu in Romania, iar daca vorbim de compensare in functie de consumul mediu, vorbim de un numar de kWh din factura. Lasati-ne sa finalizam toate datele”.

De asemenea, cand a fost intrebat ce trebuie sa faca un cetatean care primeste o factura mult mai mare decat platea pana acum, el spus: „Eu nu as plati-o, as sesiza furnizorul, nu cred ca risca sa ramana fara curent daca este o factura gresita. Daca nu rezolva cu furnizorul, sa faca plangere la ANRE si ANPC”.

Totodata, jurnalisti au dorit sa afle daca autoritatile iau in calcul scaderea taxelor pentru companiile energetice, asa cum au cerut acestea.

„Nu mi se pare normal ca de scaderea sau scoaterea TVA de pe factura sa beneficieze inclusiv cei care nu au nevoie. Daca vorbim de venitul mediu, ok, dar daca sunt venituri foarte mari, nu mi se pare normal. O reducere a TVA inseamna ca vor beneficia si cei cu venituri foarte mari”, a subliniat Virgil Popescu.

Premierul Florin Citu a spus marti la inceputul intalnirii pe tema majorarii facturilor la energie si gaze ca Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preturilor, dar ca se cauta o solutie pe termen scurt pentru compensarea facturilor la iarna.

Citu a mai atentionat ca daca se dovedeste ca o parte din cresterea facturilor se datoreaza ineficientei companiilor de stat se vor lua cele mai dure masuri.

Ce trebuie sa faca romanii care primesc facturi uriase la energie. Ministru: Nu as plati

Daca ar primi o factura uriasa, despre care considera ca nu este conforma, asa cum au primit consumatorii din judetul Alba, ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus ca nu ar plati.

Intrebat ce ar face daca ar primi o factura foarte mare, cum s-a intamplat in cazul consumatorilor din judetul Alba, care au primit o factura in valoare de aproape 28.000 de lei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus ca nu ar plati.

„Eu nu as plati-o. Nu cred ca risca sa ramana fara curent electric pentru o factura care este gresita”, a spus Popescu.

Ministrul a precizat ca pentru oferta inselatoare, amenda data companiei este intre 5 si 10% din cifra de afaceri.

Ministrul Virgil Popescu a mai spus ca, strict pentru aceasta iarna, in afara de legea consumatorilor vulnerabili, guvernantii iau in calcul compensarea pana la nivelul venitului mediu sau a consumului mediu.

„Pentru consumatorii cu venit mediu sau consum mediu (compensam – n.r.). Vorbim de iarna care incepe la 1 noiembrie si se termina la 31 martie.

Avem tot timpul sa rezolvam aceasta problema (intrebat cand se va decide care este procentul de compensare sau cum se va realiza compensarea – n.r.).

De consum mediu, vorbim de 4,5 milioane de gospodarii care consuma pana in 1.000 de kilowatt pe an. Cu o medie de 2,5 (persoane in gospodarie – n.r.), vorbim de peste 10,5 milioane de romani”, a spus Popescu.

Potrivit ministrului, la gaze naturale sunt mai putini consumatori care vor beneficia de compensari, insa trebuie tinut cont de faptul ca sunt mai putine gospodarii legate la gaze decat la electricitate

Intrebat despre impactul bugetar al acestei masuri, Virgil Popescu a spus ca acum este calculat, dar sursa de finantare e impozitul pe venitul suplimentar din reglementarea pretului la gaze. (R.G.)

Leave a Reply