LAUDATIO. In onoarea jurnalistului Oscar Berger, cu ocazia conferirii post-mortem a Titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara

Astazi se pune in opera secventa din filmul care prezinta activitatea lui Oscar Berger, un om devotat orasului nostru, un spirit revolutionar, cadrul in care ii este conferit Titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara.


Regizor si cineast prin vocatie, jurnalist combatant si creator de scoala pentru presa timisoreana, Oscar Berger a reprezentat spiritul Timisoarei in cele mai nobile si idealiste vibratii pe care sufletul omului le poate aduce semenilor sai.

Nascut in 15 februarie 1947 in cartierul Iosefin, intr-o casa pe care ii placea sa o identifice ca un spatiu care a gazduit biblioteca fabricii Elba, Oscar Berger a copilarit intr-o lume a idealurilor spirituale ale generatiei sale, intr-o socieatate marcata de asteptari si aspiratii avangardiste.

A urmatt Facultatea de Electrotehnica intre 1964 – 1969, perioada pe care a partajat-o in activitate cu munca de creatie la cine – clubul CFR si Gaudeamus. Aici a obtinut si primele premii cinematografice, lucru care ii va purta pasii prin lumea mirifica a celei de saptea arta.

Perioada de creatie cinematografica este marcata de participarea in echipe de productie importante: a fost co-regizor la Ciresarii in 1973, scenarist / regizor la  Clipa de neatentie, film care a participat la Festivalul de Film de la Sofia in 1974, scenarist / regizor la filmul Nedespartitii, premiat la Festivalul de Film de la Havana in 1976.

In perioada 1975 – 1994 Oscar Berger a fost plecat din tara, activitatea lui fiind tot in sfera productiilor cinematografice cu realizari notabile la filme documentare, de publicitate in Statele Unite si in Germania.

Revolutia din Decembrie 1989 il gaseste in New York, dar se intoarce in Germania, unde organizeaza un prim transport de medicamente catre Romania.

In 1990 va deveni membru al Societatii Timisoara, careia i-a ramas fidel si sustinator. In 1996 devine membru in Consiliul de conducere.

In 1994 se intoarce definitiv in Timisoara, iar in 1995 devine actionar majoritar la SC Timisoara SA, care edita ziarul Timisoara, primul ziar aparut dupa Revolutie. Aici se implica in activitatea redactionala si patronala, asigurand suportul financiar in mentinerea  lui. Devine redactor sef si director al ziarului Timisoara un an mai tarziu.

Proclamatia de la Timisoara, idealurile romantice declarate ale partidelor istorice si ideile monarhiei constitutionale  gasesc in Oscar Berger un sustinator neconditionat.

Insufletirea cu care a sustinut idealurile monarhiei constitutionale in Romania l-a identificat de la inceput un apropiat al familiei regale a Romaniei, fiindu-i conferita in 2011 Medalia Regelui Mihai I pentru loialitate alaturi de prietenul sau, Flavius Boncea.

S-a ocupat de editarea ziarelor Actualitatea Caraseana, Temeswarer Zeitung, publicatiile Antract, Memento, Pentru Voi.

Consecvent in formarea si sustinerea tinerilor jurnalisti, Oscar Berger, prin ziarul Timisoara a fost suportul profesional pentru foarte multe din condeiele care au facut cariera in publicistica Timisoreana.

Ma indrept cu multumiri catre dumneavoastra, Doamnelor si Domnilor Consileri, care ati votat pentru acordarea acestui inalt Titlu colegului nostru Oscar Berger, conducerii Primariei Timisoara care a promovat proiectul si colegilor care au facut propunerea. Cred ca in acest fel s-a corectat o nedreptate facuta insusi spiritului Timisoarei. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Constantin DUMA

Leave a Reply