Oferta construirii unui penitenciar nou la Timisoara venita din partea fostului ministru al Justitiei din Austria, Dieter Bohmdorfer, ar putea reveni in actualitate, pe fondul cautarilor disperate ale autoritatilor romane de gasire a unor solutii investitionale pentru extinderea retelei de puscarii din Romania.
In conditiile in care deficitul de locuri in penitenciare este de peste 10.000 de paturi, raportat la standardele in materie, iar efortul financiar pentru construirea de noi penitenciare este prea mare pentru a fi sustinut de la bugetul national, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, tatoneaza ideea unor parteneriate publice-private cu investitori britanici, americani, francezi si spanioli, care au venit sa ofere expertiza la costuri de 60-80 de milioane de euro un penitenciar.
“Nu o sa putem sa sustinem din efortul national acest program de investitie, de aceea am facut apel la Comisia Europeana. O sa trimitem in scurt timp o scrisoare comuna, impreuna cu ministrul italian de Justitie, catre ceilalti colegi din Uniune, pentru a ni se alatura in acest demers, in ideea de a avea o linie dedicata infrastructurii de penitenciare”, a spus ministrul Cazanciuc.
Daca luam in considerare ca bugetul Ministerului Justitiei pe 2015 este de 2.710.586.000 de lei, cu 21,7 la sută mai putin decat cel din 2014, de 3.461.593.000 de lei, este cat se poate de clar ca alocarea de bani de la buget pentru penitenciare noi este o idee utopica.
Tocmai de aceea, revenirea in actualitate a Planului Bohmdorfer, daca aceasta mai este valabila in cancelariile din Viena, poate constitui un inceput concret in proiectul extinderii retelei de penitenciare din Romania.
Reamintim ca, in anul 2004, Dieter Bohmdorfer a venit cu propunerea ca Austria sa finanteze integral construirea unui penitenciar la Timisoara, in care sa fie transferati si infractorii romani care se aflau in inchisorile austriece. Mai mult, oficialul a mai venit cu propunerea ca factura intretinetii celor 370 de infractori romani ce urmau sa fie transferati din Austria, adica 13,5 milioane de euro anual, sa fie achitata tot de catre Viena. Initial, atat presedintele tarii, Ion Iliescu, cat si ministra Justitiei de atunci, Rodica Stanoiu, au fost de acord cu acest plan. Chiar si directorul Penitenciarului Timisoara.
“Le-am spus ca suntem de acord cu o astfel de solutie si ca asteptam finantarea. Nu se pune problema asimilarii Romaniei cu o colonie penitenciara, cum spun cei care se opun unui astfel de proiect, in conditiile in care tot planul este perceput ca o afacere si nu ca o umilinta la care ne-am putea expune”, a declarat, la vremea respectiva, chestorul de penitenciare Ioan Bala.
In schimb, reprezentantii societatii civile locale si a partidelor politice de atunci s-au opus vehement unui asemenea “cadou” investitional pentru Timisoara.
“Suntem impotriva acestui plan, care ar transforma Romania intr-o colonie penitenciara a Austriei”, a sustinut Laviniu Bedrosian, liderul de atunci al filialei locale a Actiunii Populare, in timp ce presedintele FALT, Petru Olariu, a fost mult mai transant. “Romania nu se poate transforma intr-un loc in care Austria sa-si aduca <deseurile>!”. In cele din urma, datorita presiunii publice, autoritatile romane au declinat oferta austriecilor, salvand mandria nationala in Europa, dar acceptand ca “acasa” detinutii sa se inghesuie chiar si trei in acelasi pat… (Gh. Ilas)
Mai bine ar fi daca ar aloca acesti bani reeducarii, cu toti stim ca la baza fiecarei actiuni sta un gand, la baza unui gand informatii, oricare ar fi ele: frustrari, etc etc