Studentii din Timisoara care studiaza arhitectura, design interior, management, inginerie sau stiinte sunt asteptati, pana in data de 31 martie 2021, sa se inscrie la concursul Urban Link – Timisoara 15′.
Competitia a fost lansata de un grup de cadre didactice de la Universitatea Politehnica, alaturi de alti parteneri, din Societatea ErgoWork, care au initiat cercetarea colaborativa Urban Link 15′, ce vizeaza locurile de munca, comunitatile de locuire si relatiile dintre acestea in contextul conceptelor „Hybrid Work” si „15 Minutes Cities”, si care isi propune sa contribuie la identificarea de stiluri de viata mai sanatoase si dezvoltarea de facilitati sustenabile care sa le sustina, atat economic, cat si ca impact social si de mediu.
Focalizarea cercetarii Urban Link 15’ este asupra relatiei dintre spatiile de lucru organizationale, spatiile de locuire si spatiile de coworking de proximitate, care pot compensa atat nevoia de relationare profesionala, miscare in aer liber, pe culoare naturale, cat si necesitatea de dezvoltare a comunitatilor de locuire.
Competitia are o sectiune pentru participare individuala, cu tema „Mobilier Ergonomic pentru Lucru”, in care se ofera 3 premii in valoare 1.500 lei, 750 lei si 500 lei, iar cel putin unul din proiectele castigatoare va beneficia si de executia modelului prototip de catre GreenForest.
Alaturi de sectiunea destinata participarii individuale, sunt doua sectiuni destinate competitiei pe echipe, cu un numar de 3 – 5 membri fiecare. Cele doua sectiuni au ca teme: „Solutii de lucru si locuire in cadrul conceptului Urban Link 15’” si „Solutii de mobilitate si urbanism in contextul Timisoara 15’ bazate pe canale si gradini verzi – albastre”.
Pentru fiecare sectiune se ofera cate un premiu de cate 1.500 lei pentru studiul teoretic – bibliografic si cate 2.000 lei pentru implementarea unui concept pilot, care poate fi sub forma de instalatie de arta urbana. Echipele mixte formate din studenti de la discipline diferite vor fi punctate suplimentar.
Toti participantii trebuie sa ia parte la 3 workshop-uri gratuite, unul dedicat ergonomiei si managementului mediului de lucru, sustinut de Societatea ErgoWork la showroom-ul GreenForest, unul dedicat coworking-ului si locuirii in spatiul F O R si unul dedicat culoarelor si gradinilor verzi – albastre, la Gradinescu GreenFeel.
Mai multe detalii despre concurs se gasesc aici: https://urbanlink15.wordpress.com/2021/02/08/competitia-urban-link-timisoara-15/
„Hybrid Work” este un concept care include mai multa libertate asupra locului si timpului in care sa se indeplineasca sarcinile profesionale, oferind, in general mai multa autonomie angajatului sa-si potriveasca munca in cadrul propriei vieti.
„15 minutes cities” este un concept de dezvoltare a oraselor in care orice nevoie ar avea un rezident si-o poate implini la o distanta de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta/trotineta.
Pandemia a accelerat megatendintele care se manifestau pe piata muncii si, mai ales, cresterea ponderii lucrului de acasa sau de oriunde ne-am afla si a digitizarii care deserveste lucrul de la distanta. Munca hibrida, atat de acasa, sau alte deplasari, cat si din spatiile organizatiilor in care lucram, va ramane o metoda de lucru importanta, datorita implicatiilor pozitive, atat economice, cat si ecologice, dar si datorita echilibrului mai bun creat intre viata personala si profesionala.
Pe de alta parte, schimbarile climatice si dezechilibrele ecologice care le genereaza sunt principala provocare a secolului XXI, iar aici, organizarea sociala, urbana, are o responsabilitate majora. In plan urbanistic, miscarea de „redare a oraselor oamenilor” prin „eliberarea de masini individuale” si cresterea zonelor verzi, umede este de asemenea o tendinta accelerata si de pandemie, iar un concept in sensul acesta este „15 minutes cities”.
Printre aspectele pozitive relevate in pandemie, pentru multa lume, se numara redescoperirea naturii, a oamenilor si a arhitecturii din imediata vecinatate. In acelasi timp, au devenit mai pregnante si dezavantajele lucrului de acasa ca privarea de socializare directa cu comunitatea profesionala si disparitia rutinei de pregatire si deplasarea de acasa la locul de munca si inapoi. In plan fizic, deplasarea la locul de munca presupune miscare si iesire in aer liber, elemente esentiale pentru sanatatea umana. (Universitatea Politehnica Timisoara – Departament Comunicare si Imagine)