PROTECTIE PENTRU AVOCATI! Senatorii avocati vor sa modifice Legea 51/1995. Procurorii nu mai au voie sa ridice calculatoare, nici comunicarile cu clientii, iar avocatii nu vor mai raspunde daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei!

ion-chelaru

Senatul Romaniei va dezbate, astazi, un proiect de lege extrem de interesant, care propune o serie de modificari la Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, adoptate in unanimitate, in urma cu doua zile, in Comisia Juridica.


In primul rand, procurorii nu vor mai avea voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a “suporturilor de sune, imagine si date”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor.

Mai mult, avocatii nu vor mai raspunde daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism. Proiectul de lege este sustinut de majoritatea avocatilor – parlamentari de la toate partidele. Paradoxal, aceste modificari vin la scurt timp dupa cazul Sova-Ponta, acuzati pe baza unor probe obtinute in urma unor perchezitii informatice ca ar fi comis fapte de coruptie pe vremea cand activau ca avocati.

“In prezent nu exista niciun fel de protectie a avocatului, este foarte usor ca avocatul sa devina suspect numai prin faptul ca asista un suspect sau un invinuit. Si am vrut sa fie clara o delimitare din acest punct de vedere si sa asigur o protectie a avocatului care sa isi poata face profesia nu sub presiunea organului de urmarire penala. Daca ulterior se constata ca este complice la o infractiune, fara nicio discutie. Eu nu vreau sa protejez avocatul impotriva legii, eu vreau sa protejez avocatul impotriva abuzurilor, atat. Perchezitiile nu se pot face decat in prezenta decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru ca am nevoie de cineva neutru. Organul de urmarire penala vine si face perchezitii in urma unui ordin si are un interes, invinuitul sau suspectul are un alt interes, si atunci este nevoie de un organ neutru care sa asigur obiectivitatea acestor perchezitii”,

si-a argumentat senatorul PSD Ioan Chelaru, care este si presedintele Uniunii Juristilor din Romania, dar si avocatul si unul dintre oamenii de incredere a lui Sorin Ovidiu Vantu, modificarile propuse la Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Daca aceste modificari vor fi votate astazi in plenul Senatului, vor mai trebui sa treaca si de Camera Deputatilor. (G.I.)

 

 

Leave a Reply