Sedinta cu scantei la CSM, unde se discuta aprins despre desfiintarea Sectiei Speciale! In 2020, SIIJ a trimis in instanta doar doua rechizitorii, alte 500 de dosare fiind clasate

Sedinta cu scantei la Consiliul Superior al Magistraturii, unde, astazi, se evalueaza activitatea si oportunitatea desfiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), unitate speciala de parchet care, in 2020, a trimis in instanta doar doua rechizitorii, cu trei inculpati, in ambele fiind protagonist fostul procuror Mircea Negulescu, zis si Portocala, de la DNA Ploiesti. Alte 500 de dosare au fost clasate.


La Sectia Speciala lucreaza 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut, in 2019, un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declaratiei de avere din 2020.

Rezultatele slabe ale SIIJ, din 2020, sunt puse pe seama pandemiei, a activitatii procurorilor in sistem telemunca, dar si a atacurilor venite din partea presei.

“In cursul anului 2020, impotriva Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) au fost indreptate atacuri puternice din partea mass-media si politicienilor, imprejurare care a constituit o dificultate in plus pentru activitatea acestei unitati de parchet”, se mentioneaza in raportul de bilant intocmit de SIIJ.

In acest context, astazi, CSM trebuie sa dea un aviz privind proiectul de desfiintare al Sectiei Speciale. Inca de la debutul sedintei, cererea Corinei Corbu de amanare a discutiilor, sub pretextul ca din partea SIIJ nu s-a prezentat nimeni la aceasta dezbatere, a fost respinsa. O alta solicitare de amanare a venit si din partea unui alt membru al CSM, judecatoarea Evelina Oprina, care a cerut timp ca sefii SIIJ sa prezinte un punct de vedere la problemele ridicate de conducerea Ministerului Justitiei.

Nici discursul Simonei Marcu, care a sarit in apararea SIIJ, facand o comparatie cu activitatea DNA, din ultimii ani, nu a determinat o atitudine mai ingaduitoare vizavi de oportunitatea desfiintarii.

“Cifrele sunt mai puternice, va prezint de pe site-ul pna.ro, activitatea DNA, structura care avea in jur de 200 de procurori, in 2018, si a avut 3 rechizitorii, in 2017 a avut 6, iar în 2016 a avut 16 rechizitorii”, a precizat Marcu, cu referire la cauzele cu magistrati.

Prezent la discutii, Stelian Ion, ministrul Justitiei, a precizat ca votul in parlament in privinta desfiintarii Sectiei Speciale va fi dart pana la sfarsitul lunii martie.

„Observam ca au in jur de doua rechizitorii pe an, niciunul pe fapte de coruptie. Nu am vazut raport de cheltuieli pentru anul 2020, e croita gresit aceasta sectie, nu avea cum sa functioneze”, a subliniat ministrul. Un alt membru al CSM, Cristian Ban, a pledat pentru desfiintarea Sectiei Speciale.

“E un raport de activitate pe 2020, dar eu as face un bilant de la inceput, pentru ca, de la an la an, sunt aceleasi rezultate, nu au nici macar o condamnare, zero condamnari. Ce putem sa mai spunem ca pentru fapte de coruptie, stim ca avem o mare problema, iarasi suntem pe zero”, a declarat Ban.

Discutiile sunt in toi, la aceasta ora, asteptandu-se un aviz din partea CSM, desi forul a mai s-a mai pronuntat impotriva desfiintarii acestei structuri de parchet. (G.I.)

Leave a Reply