REmediu pentru Mediu. REduc, REfolosesc, REciclez deseurile! (P)

RETIM Ecologic Service SA impreuna cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis lanseaza campania de informare si constientizare “REmediu pentru Mediu. REduc, REfolosesc, REciclez deseurile!”. Conceptele de reducere, refolosire si reciclare a deseurilor sunt grupate in sintagma 3R, constituind o piramida simplu de inteles si aplicat prin care se urmareste minimizarea consumului de deseuri, obtinand astfel beneficii in procesul de refolosire, protejand mediul, sanatatea populatiei si depozitarea minima a une cantitati de deseuri.


Procesul de generare a deseurilor este o forma de poluare a mediului si o risipa de resurse. Acestea au un impact negativ asupra mediului si sanatatii, fiind necesara utilizarea unor metode si tehnologii potrivite de prevenire a generarii de deseuri, de refolosire si reciclare a lor, dar si schimbarea comportamentului consumatorilor privind orice tip de produs cumparat si abordarea unui stil de viata care sa genereze un cantitati reduse de deseuri.

Exista o ierarhie a actiunilor pe care fiecare cetatean le poate aplica, astfel incat sa genereze cat mai putine deseuri care sa ajunga in final la groapa de gunoi.

Astfel, REducerea cantitatii  de potentiale deseuri generate se poate realiza prin:

  • Evitarea cumpararii de produse pe care nu le folosesti;

  • Evitarea risipei – de exemplu cumpararea de alimente in exces care ajung direct la cosul de gunoi, achizitionarea de pungi de plastic la fiecare serie de cumparaturi la supermarket, baterii de unica folosinta etc

  • Achizitionarea de produse ale caror ambalaje pot fi reutilizate – de exemplu borcanele pot fi reutilizate pentru pastrarea altor produse alimentare

Ce se intelege prin prinicipiul de REfolosire a materialelor pe care le consideram deseuri:

  • Este solutia optima pentru a reduce cantitatile de deseuri care nu mai sunt folosite in scopul initial;

  • Gasirea unor metode diferite de a refolosi un material pe care il consideram deseu;

  • Daca un lucru nu mai este de folos, atunci acesta se poate dona catre alte persoane pentru care acesta mai prezinta valoare.

Ce putem refolosi? Aproape orice! De la haine, pantofi, mobila, carti la cutii de cadouri. Cum le putem reutiliza? Prin repararea lor daca este nevoie sau prin donare. Proiectele copiilor de la scoala pot deveni foarte creative prin reutilizarea ziarelor, conservelor, materialelor textile si asa mai departe.

Donarea poate aduce zambetul pe buze unor nevoiasi. Nu ezita! Doneaza hainele si incaltamintea in starea buna pe care nu le mai folosesti!

Daca nu se poate preveni generarea de deseuri sau acestea nu pot fi refolosite, se ajunge in etapa de REciclare a acestora. Prin REciclare:

  • Materialele considerate deseu sunt transformate in produse noi;

  • Resursele naturale sunt protejate.

Materialele care pot fi reciclate sunt hartia si cartonul, plasticul, metalul, sticla, deseurile biodegradabile.  Acestea se colecteaza in urmatoarele recipiente puse la dispozitia utilizatorilor:

PUBELA GALBENA/SACUL GALBEN – in care se colecteaza hartie, carton, plastic, metal

  • CLOPOTUL VERDE – amplasat in spatii comune pentru ambalajele din sticla

  • COMPOSTOR in mediul rural – pentru deseuri biodegradabile (compost)

De ce este important sa aplicam principiile celor 3R – REducere, REfolosire, REciclare a deseurilor:

  • Protejam resursele naturale;

  • Este un proces simplu de aplicat;

  • Nu implica niciun fel de cost din partea cetatenilor;

  • Impactul asupra mediului este unul pozitiv.

Pentru mai multe informatii despre REducerea, REfolosirea si REciclarea deseurilor, accesati website-ul www.retim.ro, www.adidtimis.ro, pagina oficiala de Facebook  sau scrieti-ne la email contact@retim.ro . De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numarul +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07.00 – 19.00. (I.P.)

Leave a Reply