Dezbaterea, de azi, din plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care s-a supus la vot plangerea prealabila formulata de Directia Nationala Anticoruptie impotriva hotararii prin care CSM a constatat, in octombrie 2019, o serie de practici abuzive ale procurorilor in dosarele in care erau vizati magistrati, a fost urmarita cu sufletul la gura de judecatorea Adriana Stoicescu.
Fosta presedinta a Tribunalului Timis vorbeste, intr-un mesaj postat pe Facebook, despre judecatorii care au pronuntat solutii timorati, cu gandul la propria libertate, afirmand ca e timpul ca “voi, oamenii” sa afle ce abuzuri s-au comis sub umbrela anticoruptiei.
De altfel, una dintre victimele acestor abuzuri a fost chiar Adriana Stoicescu, care a fost monitorizata si hartuita de DNA Timisoara, dupa condamnarea la inchisoare a fostului politist de frontiera Nicu Mihaitoaia, care a lucrat in dosarele DIICOT, cu care fost presedinta a Tribunalului Timis ar fi avut o relatie destul de apropiata.
“Acum, in sedinta sectiei pentru judecatori, colegele mele spun ADEVARUL. Adevarul despre lupta anticoruptie si victimele colaterale. Adevarul depre injustitia justitiei penale, sub umbrela protocoalelor SRI +DNA,, cand abuzurile au constituit normalitate. Adevarul despre judecatorii care au pronuntat solutii timorati, cu gandul la propria libertate. Sunt mandra de colegele mele.
Este timpul ca voi, oamenii, sa stiti ce s-a intamplat sub umbrela anticoruptiei, in instante si, mai ales, in viata judecatorilor. Sper ca votul pe problema plangerii DNA impotriva raportului inspectiei judiciare sa oglindeasca pozitia absolut normala si sanatoasa a sectiei pentru judecatori”, a scris Adriana Stoicescu pe Facebook inainte de votul de astazi, din CSM.
In final, plangerea prealabila a DNA a fost respinsa cu 10 voturi impotriva, sase pentru admitere si doua voturi nule.
Reamintim ca, in sedinta din 15 octombrie 2019, plenul CSM a validat raportul Inspectiei Judiciare, facut public in august 2018, prin care inspectorii judiciari au aratat ca, in perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, DNA a solutionat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistrati.
Potrivit raportului, nu mai putin de 13 membri, fosti si actuali, ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut dosare la DNA.
Multe dosare penale au fost lasate in nelucrate ani de zile, pentru ca apoi sa fie clasate intr-o luna, inainte ca SIIJ sa preia competenta exclusiva asupra cauzelor cu magistrati. Magistratii au fost si interceptati masiv, unii dintre ei nefiind nici macar informati ulterior despre acest lucru, contrar prevederilor legale.
“Nu as dori sa intru in analiza plangerii prealabile. Ceea ce nu inceteaza sa ma surprinda este atitudinea DNA, care in loc sa ia masuri pentru remedierea aspectelor semnalate si sa genereze practic un nou inceput, continua prin a-si apara unele practici care s-a dovedit ca sunt gresite. (…) Nu numai ca nu-si cere nimeni scuze pentru ceea ce s-a intamplat, dar prin modul in care recrutam oamenii perpetuam aceeasi situatie. Deci nici in viitor, daca se vor mai intampla astfel de fapte, sa nu credem ca va fi cineva care va avea vreo urma de remuscare. Nu va avea nimeni”, a atras atentia, astazi, in plenul CSM, fosta presedinta a institutiei cu rol de garant al independentei justitiei, Simona Marcu, inainte de a propune respingerea plangerii prealabile formulate de DNA.
(G.I.)