Problema persoanelor cu dizabilitati de auz sau vorbire care nu puteau folosi numarul unic de urgenta 112 a fost rezolvata, de azi, prin intrarea in vigoare a Legii 132/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta.
Documentul prevede ca persoanele cu dizabilitati de auz si/sau vorbire vor putea sa foloseasca gratuit numarul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenta.
Practic, un SMS asociat unui apel de urgenta va fi considerat “orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenta, privind aceeasi situatie de urgenta, catre Serviciul de urgenta 112, de o persoana cu dizabilitati de auz si/sau vorbire inregistrata la administratorul SNUAU (Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta – n.r.), care necesita actiunea agentiilor specializate de interventie”, asa cum scrie in noul act normativ.
Totusi, persoanele cu dizabilitati vor putea sa foloseasca numarul 113 doar dupa oinregistrare prealabila a propriului numar de telefon in baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenta. Legiuitorul atrage atentia ca persoanele care vor transmite cu rea-vointa, in mod repetat, SMS-uri la acest numar vor risca sa fie amendate cu o suma cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei. Aceeasi sanctiune se va aplica si pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor. Acest proiect a fost implementat si la solicitarea celor 22.000 de surdomuti din intreaga tara, care nu puteau folosi numarul unic de urgenta 112.
Preocuparile guvernantilor in rezolvarea acestei probleme a fost ilustrata, in 2011, si de realizarea unei aplicatii de catre STS, prin care persoanele care apelau la 112 puteau fi localizate prin GPS cu o eroare de cel mult 20 de metri. Pentru ca aplicatia sa mearga, persoana respectiva trebuia sa detina un telefon mobil de tip smartphone, care sa aiba deschisa aplicatia pentru GPS.
“Un surdomut, din ajutorul acordat de stat, de 234 de lei, nu-si poate cumpara un telefon prin care sa poata face si apeluri video in caz de urgenta si nici nu poate suporta costul unui abonament”, spunea, la vremea respectiva, presedintele Asociatiei 1 Iunie 2001, Ionica Tarau.
Tocmai de aceea, aplicatia STS a ramas doar o idee, pana la implementarea numarului unic de urgenta pentru surdomuti 113. (M.I.)