Sindicatul Liber al Navigatorilor solicita interventia autoritatilor statului pentru salvarea marinarului roman luat ostatic de pirati, in Oceanul Atlantic, alaturi de alti membri ai echipajului de pe tancul petrolier Agisilaos. Nava apartine unei companii din Marea Britanie, iar in momentul atacului, care s-a produs duminica-seara, la bord erau 200 de marinari.
„Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island, a fost atacata de pirati pe cand traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea si la 22 de mile de Togo. Echipajul a incercat manevre de evitare a atacului, insa se pare ca aceste manevre nu au reusit si nava a fost abordata de pirati. Patru navigatori au fost luati ostatici.
Probabil ca, in zilele urmatoare, o sa aflam mai multe despre nationalitatile celor care au fost luati ostatici de catre pirati. Din informatiile pe care le avem, intr-adevar ar fi vorba si despre un roman.
Au intrat in actiune societatile care detin nava si se asteapta o contactare din partea piratilor si negocierile de rigoare. Mai mult ca sigur, aceste atacuri se soldeaza cu revendicari materiale, adica acelea de bani. Se negociaza, si, de fapt, asta e si scopul acestor atacuri. Cererea de avantaje materiale.
Este un fenomen des intalnit, si mai ales in ultima luna au fost multe atacuri soldate cu luare de ostatici in zona Golfului Guineea, acolo unde, din pacate, securitatea zonei nu este foarte bine pusa la punct.
Noi, Sindicatul Liber al Navigatorilor, cerem, alaturi de toate organizatiile internationale sub umbrela Organizatiei Internationale a Transportatorilor, ca aceasta zona sa fie asigurata din acest punct de vedere, pentru ca in ultima perioada aceste atacuri ale piratilor s-au soldat si cu pierderi de vieti omenesti.
Cu siguranta Ministerul Afacerilor Externe este notificat”, a precizat Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.
Nava Agisilaos, pe care se afla romanul luat ostatic alaturi de alti marinari, in Golful Guineei, este un petrolier de 37.662 tdw, construit in 2006. Vasul venea din portul Pointe-Noire din Congo, dupa un voiaj de aproape patru zile.
In urma acestui eveniment, din dispozitia ministrului Bogdan Aurescu, la Ministerul Afacerilor Externe s-a convocat Celula de criza interinstitutionala, in vederea initierii demersurilor necesare pentru verificarea situatiei, confirmarea informatiilor referioare la cetatenia si identitatea persoanelor ranite, dar si intreprinderea actiunilor specifice in astfel de cazuri. (V.E.)