Se vorbeste prea mult despre justitie. In ultimii ani aceasta tema a fost comentata indelung dar din pacate singurele aspecte care au fost abordate cu multa inversunare au fost aspectele legate de justitia penala.
Ce spune Luminita Tundrea, avocat, doctor in drept, candidat PSD Timis pentru Camera Deputatilor, despre Justitia anului 2020 in Romania:
”Au fost dezbatute enorm, pana la saturatie, problemele legate de coruptie sau abuz in serviciu, parte din ceea ce inseamna justitia penala in general. Au existat nenumarate scandaluri prezentate pe larg in presa, cu implicarea unor persoane publice, din politica sau zona afacerilor.
Sistemul a fost ”mustruluit” de diverse organisme internationale de control si supervizare a justitiei, pentru modul defectuos in care se face dreptate in Romania. Cam acestea au fost temele principale in care justitia din Romania a fost vedeta.
Fara a neglija importanta acestor chestiuni, ca specialist in Drept civil si comercial, vreau sa punctez faptul ca focalizarea excesiva pe reformarea Dreptului Penal a condus la neglijarea problemele reale care exista in justitia civila si care nu au fost solutionate in mod semnificativ.
Justitia civila are o pondere de peste 80% din totalul dosarelor care se judeca in Romania anului 2020. De exemplu, un raport al Judecatoriei sectorului 3 Bucuresti pentru anul 2018 arata ca din totalul dosarelor inregistrate un procent de doar 12,64 % erau cauze penale si 87,36 % cauze civile.
Mica Reforma din Justitie, asa cum a fost denumita afectuos incercarea de reformare a modului in care se solutioneaza litigiile, avea in vedere masurile legislative continute in proiectul elaborat de Ministerul Justitiei in anul 2010, cu scopul declarat de a scurta timpul de derulare a proceselor.
Nimic nou sub soare. In anul 1925 era adoptata Legea din 19 martie, generic numita a „accelerarii judecatilor” cu acelasi scop, ceea ce demonstreaza ca tergiversarea proceselor si sicanarea adversarilor in fata Tribunalelor nu este o deprindere noua.
Din pacate insa avantajele noului sistem sunt incomparabil mai mici decat dezavantajele aduse de acest proiect. Mentionez doua dintre disfunctionalitatile ce trebuiesc obligatoriu sa fie corectate: 1.Justitia nu trebuie considerata doar o autoritate, o putere, pentru ca ea este si un serviciu public si 2.Justitia este despre oameni si pentru oameni.
Justitia trebuie sa fie accesibila tuturor celor care isi cauta rezolvarea conflictelor sau problemelor in mod legal. Existenta unui sistem de reguli de conduit, cunoscute de catre toata lumea si respectate ca atare, este singura solutie care ne diferentiaza de regnul animal unde fiecare isi face dreptate prin forta. Pentru asta, trebuie adaptate sau schimbate unele aspecte organizatorice dar si de viziune care au fost neglijate in frenezia ajustarii doar a justitiei penale.
Justitia nu este matematica este despre fiinte umane cu necazurile si problemele lor. Nimanui nu ii face placere sa mearga la tribunal si sa isi dezvaluie public problemele de viata, de multe ori extrem de dureroase. Accesul la justitie – drept consacrat constitutional – ar trebui sa serveasca in mod real oamenilor. Cert este ca o organizare mai eficienta a actului de justitie ar degreva instantele de volumul excesiv de mare de dosare si ar simplifica mult solutionarea problemelor cetateanului.
Pe aceeasi linie de gandire se inscrie si necesitatea crearii unor instante de profesionisti specializati pe domeniile din ce in ce mai complexe cu care se confrunta justitia in prezent. Programul de guvernare PSD pentru 2021-2024 vine cu propuneri coerente si adaptate pentru solutionarea acestor nevoi. Dintre acestea:
JUSTITIE SPECIALIZATA PENTRU MEDIU DE AFACERI: Infiintarea graduala de tribunale pentru mediul de afaceri, specializate in litigii de contencios-administrativ si comercial, incepand cu cele 15 municipii in care functioneaza Curti de Apel.
JUSTITIE SPECIALIZATA PENTRU ACHIZITIILE PUBLICE: Infiintarea unui corp de specialisti pentru completele specializate in litigii de achizitii publice, astfel incat litigiile sa fie solutionate rapid si competent si sa permita accelerarea proiectelor de investitii publice.
DEGREVAREA INSTANTELOR SI DEBIROCRATIZAREA UNOR PROCEDURI CURENTE PENTRU MEDIUL DE AFACERI: Simplificarea accesului la Registrul Comertului (redenumit in Registrul Profesionistilor) si preluarea inregistrarii asociatiilor si fundatiilor, precum si a unor proceduri vizand societatile comerciale, derulate in prezent la nivelul instantelor.
Justitia trebuie sa fie despre oameni si pentru oameni!”, sustine Luminita Tundrea, candidat PSD Timis pentru Camera Deputatilor, avocat si doctor in drept.
(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizatia Judeteana Timis. Executat de SC Best Media Communication SRL. Cod de identificare mandatar financiar coordonator: 11200020)