Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, convocat in sedinta extraordinara de prefectul Liliana Onet, a aprobat Hotararea privind instituirea masurii de limitare a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV2 – la nivelul judetului Timis, avand in vedere situatia epidemiologica de la nivelul judetului Timis si, respectiv, de la nivelul unor localitati unde rata de infectare a depasit 1,5 la mia de locuitori.
Potrivit acestei hotarari, se vor inchide, pentru o perioada de 14 zile, atat restaurantele, barurile, discotecile. cluburile de interior, cat si cazinourile, iar masca devine obligatorie in tot judetul, la toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.
Iata restrictiile impuse de noua Hotarare a CJSU Timis:
Art. 1. (1) Pe intreg teritoriul judetului Timis se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, pe toata perioada starii de alerta, in spatiile publice deschise, astfel incat sa acopere nasul si gura, respectiv: pe o raza de 100 m in jurul unitatilor de invatamant, in piete comerciale, targuri, oboare, piete de vechituri, piete agroalimentare, zone de asteptare, cozi formate la intrarea in diverse institutii si societati comerciale, statii de transport public, peronul garilor, autogari, aeroport, in punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, gradini de vara, festivaluri publice si private, evenimente culturale publice si private si manifestari publice, ceremonii religioase, slujbe si rugaciuni colective, in zonele de promenada aglomerate incluzand centrele pietonale ale localitatilor si falezele (malurile raurilor) din interiorul localitatilor, parcarile si zonele de agrement adiacente centrelor comerciale si mall-uri, in intervalul orar 6.00 – 24.00. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.
(2) Se instituie in sarcina administratorilor/proprietarilor de spatii publice deschise prevazute la alin 1. afisarea la loc vizibil a informatiilor privind obligativitatea purtarii mastii de protectie in aceste spatii.
Art. 2. (1) In unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori, incepand cu data prezentei, pe o perioada de 14 zile, se suspenda activitatile cu publicul in interiorul cladirilor a tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, sali de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot functiona in regim take away (la pachet) si livrare la domiciliu;
(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) activitatea restaurantelor si cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare pentru clientii cazati in aceste unitati
(3) Se suspenda activitatea barurilor, cluburilor si discotecilor din interiorul cladirilor.
Art. 3. In unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori se suspenda pe o perioada de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri cu exceptia agentiilor de pariuri si loto unde se elibereaza bilet, cu respectarea regulilor de distantare si a masurilor de siguranta sanitara.
Art. 4. Se suspenda pe o perioada de 14 zile activitatea din pietele comerciale (cu exceptia pietelor agroalimentare) targuri si oboare in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori.
Art. 5. Se suspenda activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a institutiilor de spectacole precum si organizarea de concerte si evenimente culturale in aer liber pentru o perioada de 14 zile in unitatile administrativ teritoriale unde a fost depasit pragul de 1,5/1000 de locuitori.
Art. 6. (1) Se instituie in sarcina autoritatilor si institutiilor competente aplicarea masurilor necesare pentru intensificarea actiunilor de control in toate spatiile publice deschise prevazute la art.1 alin 1. (2) Respectarea aplicarii masurilor adoptate se va urmari de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Politia Locala, Directia de Sanatate Publica a judetului Timis, Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si celelalte institutii cu atributii de control, conform competentelor legale.
Art. 7. In functie de situatia epidemiologica existenta la nivelul unitatilor administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta pot institui orice alta masura suplimentara de siguranta, cu avizul Directiei de Sanatate Publica Timis si cu respectarea normelor legale in vigoare.
Precizam ca acesta hotarare se aplica unui numar de 27 de localitati in care rata de infectare la mia de locuitori depaseste 1,5: Buzias – 2,86, Faget – 1,84, Sannicolau Mare – 2,34, Belint 1,63, Dudestii Noi – 3,78, Dudestii Vechi – 1,6, Dumbravita – 2,18, Gavojdia – 2,44, Ghiroda – 2,15, Ghizela – 1,74, Giroc – 2,28, Mosnita Noua- 2,21, Sag – 1,69, Saravale – 2,34, Teremia Mare – 1,70, Valcani 1,57, Timisoara – 1,91, Cenei – 1,63, Costeiu – 1,8, Foeni – 5,74, Iecea Mare – 2,21, Jamu Mare – 1,66, Jebel – 3,26, Pesac – 2,97, Pischia – 1,56, Sanandrei – 1,86, Secas 2,87. La punctul doi de pe ordine de zi s-a discutate situatia unor localitati in care rata de infectare a depasit pragul de 3 la mia de locuitori. Este vorba despre localitatile: Dudestii Noi – 3,78, Foeni – 5,74, Giroc – 3,01 si Jebel – 3,26.
Conform analizei facute de Directia de Sanatate Publica Timis, referitor la aceste localitati a reiesit ca, pana in prezent, nu sunt intrunite conditiile pentru carantinarea lor. (G.G.)