In ciuda faptului ca Autoritatea Electorala Permanenta a virat in conturile principalelor partide angrenate in alegerile locale, inca de la inceputul lunii in curs, 57,19 milioane de lei, situatia contributiilor electorale depuse de competitori, publicata de AEP, in data de 18 septembrie, arata ca partidele politice, aliantele si candidatii independenti au mai adus “de acasa” inca 125,2 milioane de lei.
In Timisoara, de departe, cel mai important investitor in campania electorala, care ne zambeste din aproape toate publicatiile online, este liderul organizatiei judetene a PMP, Cornel Samartinean, care a cheltuit nu mai putin de 250.000 de lei. Bani mentionati la capitolul “venituri proprii”. Adica, nu donatii, nu imprumuturi. Totul, pentru a convinge electoratul sa-l voteze la sefia CJ Timis, dar si pe fostul sau consilier parlamentar, “ministrul” Alexandru Mutruc, la Primaria Timisoara.
Un alt mare platitor de reclame in media si pe tiparituri este, cine altul?, Dominic Samuel Fritz, candidatul USR-Plus la Primaria Timisoara. Suma cu care si-a imprumutat partidul, 89.000 de lei, adica aproape 20.000 de euro.
Asa spun evidentele oficiale publicate de AEP, iar doar acesti bani vor fi recuperati, in cazul in care USR trece pragul de 3%, care asigura decontarea cheltuielilor de catre AEP. Un alt candidat cu numele Fritz, Cristian Leonard, candideaza la Primaria Mosnita Noua si a adus de acasa 5.000 de lei. Nu stim daca are vreo legatura de rudenie cu Dominic Fritz. Si liderul Pro Romania, deputatul Adrian Pau, un alt candidat la CJ Timis, a decis sa bage mana adanc in buzunar pentru a-si incerca norocul de fotoliul de presedinte, in conditiile in care apare cu un imprumut de 133.900 de lei si o plata din bani proprii de 10.000 de lei.
In aceeasi situatie, adica a unei sume importante investite in goana dupa functie, este si presedintele USR Timis, Mos Cristian Alin, care apare ca si-a imprumutat partidul cu 120.000 de lei. In comparatie, Titu Bojin, candidatul ALDE la aceeasi functie, nu a scos din buzunar decat 50.000 de lei. Tot atat cat a “bifat” si principalul sau contracandidat, PSD-istul Calin Dobra.
Un tip generos s-a dovedit, in aceasta campanie, si Adam Craciunescu, candidat PER la un loc de consilier judetean, care a venit de acasa cu 33.450 de lei. Milionarul Georgica Cornu, tot candidat din partea PER, nu apare cu vreun fel de contributie. Sa nu-l uitam pe PMP-istul Costea Gheorghe Marian, care a “decartat” suma de 17.600 de lei.
Dintre candidatii la Primaria Timisoara, unul dintre cei cu suflet “financiar” a fost candidatul Pro Romania, medicul Marius Craina, cu 61.500 lei, venituri proprii, si 50.000 lei, imprumutati partidului. Avocata Roxana Iliescu, mai contribuie cu 16.500 de lei, pentru un mandat de consilier din partea Pro Romania, in timp ce la PSD avem mai multi candidati cu cate 20.000 de lei: Anca Danielescu (CJ Timis), Dejan Plavosin (CJ Timis), Ioan Sorincau (CJ Timis). Cu 15.000 de lei adusi la partid, la PSD, apare Luminita Tundrea (CL Timisoara), Petru Andea (CJ Timis) Filip Petru (primar Ciacova), si Matei Liliana (CJ Timis).
Celebru Radu Toanca nu a scos din portofel decat 10.000 de lei, pentru un mandat de consilier local, suma similara cu “subventiile” aduse la partid de Sorin Munteanu, candidat la Primaria Buzias. Victor Malac, candidatul PSD la un nou mandat de primar la Dumbravita, 11.150 de lei.
La polul opus la clasamentului oficial al clasamentului contributiilor electorale, potrivit evidentelor AEP, apare Stef Florin, PMP Timis, care se vrea primar la Deta, dar a investit doar 300 de lei, Cosmin Sintean, tot PMP, care vrea fotoliul de primar la Teremia Mare, cu 500 de lei investiti in campanie, ba chiar si PNL-istul Lucian Trifonescu, de la Banloc, care vrea un nou mandat de primar de la cetateni, investind doar 2.400 de lei.
Mai putin chiar si decat candidatii independenti fara niciun fel de sanse la Primaria Dumbravita, avocatul Adrian Sperneac si constructorul Iulian Abalaru, care au decontat 3.300 de lei, respectiv 5.000 de lei. Sau decat Muresan Cornel, candidat PPU la Primaria Sacalaz, care a adus de acasa 4.100 de lei.
Sa mai spunem ca, in cazul PNL, candidatii apar cu sume mici sau deloc, cum este si cazul primarului Timisoarei, Nicolae Robu, in conditiile in care contul central al partidului apare alimentat cu 1 milion de euro.
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a virat, in prima decada a lunii septembrie, in conturile a sapte partide – PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, Pro Romania si Partidul Forta Nationala – subventii in suma totala de 57.192.424 lei, o suma incredibil de mare in actualul context economic si social.
Potrivit AEP, Partidul Social Democrat a primit 28.614.798 lei, cea mai mare suma. Partidul National Liberal a primit de la buget, la randul sau, 15.882.737 lei, Uniunea Salvati Romania – 4.240.642 lei, iar Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) – 3.471.490 lei.
De asemenea, Partidului Miscarea Populara i-a fost virata in cont suma de 1.908.289 lei. Pro Romania a primit 2.650.401 lei si Partidului Forta Nationala – 424.064 lei. (G.I.)