ADVERTORIAL. Aura Danielescu: In 27 de ani in invatamant nu am vazut asa degringolada (P)

Aura Danielescu a ocupat functia de inspector-sef al Inspectoratului Scolar Judetean Timis aproximativ opt ani, iar acum candideaza din partea PSD la functia de consilier judetean.


– Care sunt calitatile pentru care PSD v-a nominalizat sa candidati la CJT?

PSD m-a valorificat si chiar a transmis un mesaj ca se doreste schimbarea. In felul acesta sunt trimisi spre consilii judetene, primarii, consilii locale, oameni care intr-un fel sau altul au castigat o experienta prin munca si activitatea lor. Am fost un om corect si plec spre Consiliul Judetean cu dorinta de a fi aleasa de cetateni, asigurandu-i in acest demers de corectitudine, de transparenta si munca in echipa.

Sunt convinsa si din mesajele oamenilor, din aprecierile pe care le primesc in fiecare zi de la ei, ca a crescut aprecierea lor nu numai pentru mine ca persoana, ci si pentru Partidul Social Democrat, prin alegerile pe care acesta le-a facut.

– PSD sustine femeile pentru functii publice, dar nu este cazul si celorlalte partide care considera ca barbatii au intaietate.

La Consiliul Judetean in primele zece locuri suntem doua doamne. Uitandu-ma pe listele celorlalte partide, chiar m-am ingrijorat la un moment dat ca vom fi singure acolo. Indiferent cat de multe mandate isi doresc cei din Opozitie sa obtina, consider ca nu au aceeasi forma de respect pentru femei, nu le pun pe acelasi tip de egalitate, nu considera ca si ele ii pot reprezenta ca barbatii.

– Cu ce ganduri ati pornit pe acest nou drum?

La finalul participarii mele la o emisiune locala, cand inca nu eram schimbata din functie, jurnalistul respectiv mi-a spus ca este pacat ca o persoana cu experienta mea sa nu faca parte din administratia publica locala. Mi-a mai spus ca nu se astepta ca emisiunea sa aiba un asemenea succes si sa fie vizualizata de asa multi oameni. In momentul acela, m-am gandit ca nu ar strica sa reflectez la acest aspect, mai ales ca eu am lucrat cu cei din administratia  locala indiferent de partid. Daca voi ajunge la Consiliul Judetean voi lupta pentru a promova educatia, pentru a schimba cate ceva, pentru a lucra in echipa.

– Cum merge campania? Ati vorbit cu oamenii, care este parerea lor?

Este atipic ce se intampla in aceasta campanie electorala. Sigur, am trecut prin mai multe campanii electorale, dar niciodata nu am fost la fel de implicata ca acum. Ne este greu ca nu ne putem apropia de oameni foarte mult, ne este greu ca nu putem transmite mesajul cum ne-am dori.

Ne bazam pe presa, pe emisiunile televizate, insa atata timp cat de la un nivel foarte inalt este o indoctrinare, un mesaj de revolta, un mesaj prin care oamenii sunt indemnati sa aiba o imagine negativa, incarcata de rautate, chiar m-am gandit la inceputul pandemiei ca Dumnezeu ne va face mai buni in aceasta perioada, ca ne-a dat sa traim niste luni nu tocmai bune pentru noi, cred ca ar fi trebuit cu totii sa invatam ceva din asta.

Ar fi trebuit sa fim mai buni, mai respectuosi, mai deschisi, mai apreciativi, dar culmea este ca statul in casa si lunile petrecute departe de mediul in care puteam socializa si puteam impartasi lucrurile pe care le impartaseam inainte, pe multi dintre oameni i-a facut sa preia mesajele politicienilor pe care nu cred neaparat ca ii apreciaza, ci pe care ii aud in aceste zile.

Dar pot sa spun ca PSD a castigat mult in ultimele saptamani deoarece mesajul a inceput sa fie altfel din partea oamenilor, acestia pot sa faca diferente si comparatii. Nu mergem in directia corecta.

Sunt de 27 de ani in invatamant, am vazut multi ministri ai educatiei, dar ceea ce se intampla acum, degringolada, deruta, teama, frica, mi se pare ca ne-am intors cu multi ani in urma. Cei aflati acum la guvernare ar trebui sa se gandeasca la faptul ca sunt platiti de noi, cei care mergem la lucru. Ar trebui sa spunem STOP, sa ne opunem unei batai de joc.

Ne pregatim de iarna, de acele viroze specifice si impresia mea este ca la Ministerul Educatiei a inceput sa se lucreze efectiv la 1 septembrie. Cred ca aceeasi parere o au si colegii mei chiar daca nu au curaj sa o spuna. Se ascunde faptul ca parintii duc greul, ca in cele mai multe unitati de invatamant au sprijinit parintii inceperea anului scolar pentru ca ei sunt primii care se preocupa de starea de sanatate a copiilor lor si au fost dispusi sa investeasca, sa curete si sa ajute ceea ce nu este normal deoarece vorbim despre un invatamant gratuit, dar ascundem aceste lucruri si ne ascundem in spatele unei ineficiente totale.

Ori doamna ministru este si diriginta, a profitat de o lacuna legislativa pentru ca nu i-a trecut nimanui prin minte, niciunui legiuitor de-a lungul timpului, ca un ministru ar putea sa se duca la catedra in aceeasi perioada in care ocupa functia de ministru al Educatiei. Tara arde si ar trebuie ca dumneai sa ne fie un exemplu, nu sa o asteptam sa iasa de la orele de dirigentie si de la celelalte pe care le-a primit. Desi in lege scrie ca directorii nu pot sa devina diriginti la clasa pentru ca sunt prea ocupati, iata ca pentru ministrul Educatiei nu s-a facut aceasta precizare si dumneai profita de acest vid legislativ si a preluat clasa a V-a cu maxima mandrie intorcand spatele unei tari intregi.

– Care credeti ca sunt greselile facute la inceperea noului an scolar?

In primul rand, a pornit de la ideea ca este complet descentralizata intreaga activitate si ca puterea revine autoritatii locale si unitatii de invatamant. Nu este asa! Descentralizarea in sine ar fi trebuit sa ajunga in contextul in care o unitate de invatamant sa poata analiza situatia din scoala, sa-si dea seama exact care este infrastructura, partea materiala, partea umana si sa poata decide dumnealor in scoala. Asta inseamna descentralizare.

Dar in momentul in care vii cu trei scenarii, fara posibilitatea de a combina ceva, desi legislatia ii permite unui director de unitate de invatamant sa reduca programul de curs, sa se adapteze la ceea ce poate sa ofere pentru a-i proteja mai mult pe copii, ministrul Educatiei nu doreste sa se vada nimic rau, nu doreste sa se vada decat frumosul si binele.

Doamna ministru trebuia sa ia o gura de aer profunda si sa ne lase sa ne pregatim scolile asa cum putem noi, sa se fi preocupat sa ne ajunga niste bani de la Guvernul Romaniei, sa trimita acele sume care s-au economisit de la costul neprezentarii la scoala, insa in contextul in care sume de bani nu avem, ni se impune dictatorial sa alegem o varianta, se merge pe principiul verificam, controlam, taxam pentru ceea ce nu este bine facut, cred ca nu asa se conduce o tara, un minister al Educatiei. Eu nu sunt un om comod, daca m-a deranjat ceva am spus chiar daca era vorba despre clasa politica din care fac parte. Mi se pare ca este un drept castigat de-a lungul timpului si pana la urma de aceea au murit atatia oameni la Revolutie ca noi sa avem aceasta libertate.

– La ce ne expunem daca mergem la scoala? Sunt in siguranta elevii, profesorii si parintii? S-a lucrat la acest lucru? Un parinte isi poate trimite copilul la scoala fara strangere de inima?

Nu cred ca se poate intampla lucrul acesta. Tocmai de aceea am spus ca in loc ca ministrul Educatiei sa faca atat de multe hartii si sa fie preocupata de lucruri nefiresti si complicate excesiv putea sa gandeasca intr-un mod mult mai lejer. Noi suntem obligati prin meseria pe care ne-am ales-o sa ne preocupe copilul din fata noastra, starea lui de sanatate. Cu nimic nu ne ajuta o procedura prin care il invatam pe copil ca la fiecare cinci minute iese o alta clasa la toaleta.

N-am facut altceva decat sa cream panica, sa primim in scoli niste elevi robotizati, care stateau speriati in banci de grija pe care le-o poarta cei de acasa, nu vad cum am putea sa ne relaxam in aceasta perioada si sa incepem scoala asa cum trebuie.

Materia nu a fost cu nimic adaptata, nu s-a gandit nimeni ca atata timp cat lucram si la scoala si online, materia ar fi trebuit pentru acest an scolar usor adaptata, sa avem o siguranta ca ne adaptam, noi, dascalii, si ca se adapteaza si copiii. Important e sa lucram la partea emotionala a acestor copii, sa ne gandim ca ei vin dupa luni de zile de restrictii, in care grija parintilor pentru ei a fost excesiva, n-au fost la scoala, n-au socializat. Sunt lucruri pe care noi ar trebui sa le avem in vedere in acest moment.

– Care este mesajul dumneavoastra pentru alegatori?

Sigur ca pentru mine ar fi o onoare sa fiu votata. Consider ca merit votul cetatenilor, merit sa fiu investita cu aceasta incredere pentru ca sunt un om obisnuit, vin din mediul rural, ma pot adapta usor oricarei situatii. Sunt un om corect, sunt un om care am incercat din rasputeri si am reusit ani de zile sa dovedesc transparenta decizionala in munca pe care am desfasurat-o, corectitudine, si daca ma veti trimite in Consiliul Judetean si daca ma veti mandata sa va reprezint, nu va voi intoarce spatele niciodata, voi fi acolo pentru dumneavoastra, pentru toti. Atat pentru cei care au o legatura cu mediul educational, dar nu numai.

Vin de la sat, voi fi vocea atat a celor de la sat cat si a celor de la oras daca dumneavoastra doriti acest lucru. Sunt o persoana publica, raspund mereu solicitarilor venite din partea cetatenilor si pot sa justific lucrurile pe care le fac atat pe cele bune cat si pe cele mai putin bune si imediat sa ma corectez. Sunt un om al adevarului si pentru aceasta consider ca as merita votul dumneavoastra, desigur ca decizia va apartinem dar eu va voi reprezenta cu succes.

(Comandat de Partidul Social Democrat-Organizația Judeteana Timis. Executat de SC Best Media Communication SRL. Cod mandatar financiar: 21200019)

Leave a Reply