Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, in calitate de Agentie de Executie, anunta lansarea proiectului: “Parteneriat pentru Eco-inovare” – ECOPartner, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Lansarea proiectului se va realiza prin organizarea unui seminar de diseminare si a conferintei de presa, in data de 26 mai 2015, ora 9:00, locatia: Hotel Timisoara, Sala Viena 1.
Obiectivul general al proiectului este de a consolida parteneriatul intre organizatii si de a pune bazele unei aliante pentru eco-inovare in Romania, ca si cadru comun pentru initiative viitoare. Obiectivele proiectului sunt setate si vor fi atinse prin eforturile comune ale partenerilor romani: Asociatia Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, Asociatia Clusterelor din Romania si partenerul elvetian, Asociatia Genoveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare.
Proiectul va instala un mecanism de sprjin si cooperare intre actori relevanti din Romania, bazat pe expertiza elvetiana, cu scopul promovarii eco-inovarii in industrie, contribuind la o dezvoltare durabila si echilibrata a intreprinderilor din perspectiva economica, sociala si de mediu si, in final, la reducerea disparitatilor economice si sociale dintre Romania si tarile mai avansate din Europa.
Proiectul adreseaza nevoi identificate anterior la nivelul grupurilor tinta: experti in eco-inovare sau in domenii inrudite, organizatii care pot oferi suport direct sau indirect pentru adoptarea eco-inovarii, inclusiv mediul academic si companii cu potential real de a eco-inova. Nevoile identificate precum: nivelul redus de intelegere al conceptului si a beneficiilor rezultate din aplicarea sa in companii, capacitatea tehnicaredusa a expertilor si organizatiilor din Romania, lipsa cooperarii intre actorii cheie in vederea sprijinirii si promovarii eco-inovarii, vor fi adresate in cadrul proiectului.
Acesta care isi propune: cresterea capacitatii expertilor si a organizatiilor de a livra servicii in domeniul eco-inovarii prin instruire de specialitate și sprijin tehnic elvetian; crearea Clubului Verde ca model de suport pentru promovarea adoptarii eco-inovarii in companii; formarea Retelei Romane pentru Eco-inovare ca mecanism de cooperare si dezvoltare a parteneriatului pentru sprijinrea eco-inovarii la nivel national. Diseminarea “Manualului de Eco-inovare”, a povestilor de succes si a altor resurse de specialitate prin creearea unui “hub” documentar in domeniu.
Proiectul se va desfasura pe o perioada de doi ani si are o valoare totala de 240 155 CHF, din care 216 130 CHF reprezinta finantarea nerambursabila acordata de “Grantul pentru Parteneriate”, iar 24 025 CHF reprezinta contributia beneficiarilor, insemnand 10% din totalul cheltuielilor eligibile. (M.I.)