Duminica, 13 septembrie, incepe o noua editie a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti.
FEST-FDR – S.O.S.2020 devine, timp de doua saptamani, o noua poarta pe care Teatrul National o deschide spiritului, prin intalnirea dintre oameni, dintre mintile si sufletele lor, in spatiul fizic al spectacolului de teatru, ca si in cel de dincolo de cuvant.
Cele 15 spectacole prezentate in festival au fost selectionate de teatrologul Oana Bors care, in mod declarat, a ales ca, respectand toate normele de preventie, „sa ne incapatanam sa lasam ca aceasta editie a FEST-FDR sa isi traiasca, firesc, normalitatea dintotdeauna”.
Alaturi de publicul sau, Teatrul National afirma prin FEST-FDR – S.O.S.2020 ca teatrul, ca expresie vie a culturii, este piatra de temelie pentru insanatosirea morala a societatii. Totodata, desi pandemia a blocat anul acesta participarea teatrelor si companiilor teatrale europene la FEST-FDR, inima fenomenului teatral european va fi FEST-FDR – S.O.S.2020 si va bate in ritmul spectacolului de teatru romanesc.
Ceea ce ne-a determinat sa intitulam editia de anul acesta a festivalului S.O.S. 2020 este sentimentul acut ca arta devine tot mai mult o forma de a ne pastra umanitatea si de a ramane pe „cararea din caramizi galbene”, cea care ne duce in Oz – cu alte cuvinte, in miezul propriei noastre imaginatii –, cea care ne deschide drumul catre speranta si catre intalnirea cu noi insine. Am trait S.O.S., dar am si invatat ca „viitorul este responsabilitatea fiecaruia dintre noi, iar implicarea sau neimplicarea nu se datoreaza altcuiva decat noua insine”, dupa cum precizeaza Ada Hausvater, managerul Teatrului National.
Astfel, festivalul debuteaza duminica, 13 septembrie, la ora 20, la Sala 2 – Scena Outdoor, cu Jurnal de Romania.1989, un spectacol al Teatrului National din Bucuresti, semnat de Carmen Lidia Vidu.
Publicul are ocazia reintalnirii cu actorii Ion Caramitru si Oana Pellea, carora li se alatura Florentina Tilea si Daniel Badale, intr-un spectacol care cerceteaza un moment de rascruce in istoria Romaniei – Revolutia din 1989 – prin fragmente autobiografice, prin intalniri ale protagonistilor cu propriile lor biografii.
Urmatoarea seara a festivalului este dedicata unei alte povesti, o poveste care sondeaza relatia de cuplu. Miercuri, 16 septembrie, de la ora 20, tot la Sala 2 – Scena Outdoor, Reactor de creatie si experiment din Cluj prezinta Totul e bine cand se termina de Andreea Tanase, un spectacol in care actorii Paula Rotar si Paul Socol ne invita in universul intim al vietii de cuplu, unde doi oameni sarbatoresc cea mai importanta zi din viata lor. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 16 ani.
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului National, www.tntimisoara.com.
Bilete se pot achizitiona online pe www.tntimisoara.com. „Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic) sunt deschise zilnic, de marti pana duminica, avand orarul de functionare intre orele 11 si 19”. (I.P.)