Marea MUSAMALIZARE. Ancheta IGPR la IPJ Timis nu a descoperit niciun vinovat de moartea politistului Cristian Amariei. “Toti si-au activat pilele, relatiile si a rezultat ca mortul a fost de vina!”, acuza sindicalistul Valer Kovacs

Rezultatul anchetei IGPR la Inspectoratul de Politiei al Judetului Timis, dupa moartea tragica a agentului Cristian Amariei (foto 2) – care, in 2 iunie 2019, a fost impuscat mortal in timpul unei operatiuni ce viza retinerea unui infractor periculos dat in urmarire generala -, a starnit uimirea si revolta politistilor banateni.


Desi, inainte de inceperea cercetarii prealabile a 9 ofiteri si agenti, respectiv a inspectorilor sefi adjuncti Aurel Scornea si Dan Stoicanescu, a sefului Serviciului Investigatii Criminale (SIC), Florin Diacenco, a sefului Serviciului Ordine Publica, Daniel Tudorescu, seful Serviciului de Logistica, seful Politiei Orasului Recas, agentul din cadrul SIC, care avea in lucru dosarul urmaritului Ionel Marcel Lepa, dar si a doi agenti din cadrul SIC, Compartimentul Urmariri, conducerea IGPR a anuntat ca acestia “vor fi trasi la raspundere potrivit gradului de vinovatie a fiecaruia in parte”, la finalul cercetarilor nu s-a descoperit niciun vinovat.

Doar mustrari scrise pentru Aurel Scornea, Dan Stoicanescu, Hodorca Liviu, seful Serviciului Logistica, si Terei Danut, seful Politiei Recas, in timp ce agentul Ionut Jecan, de la SIC, care a fost chemat sa vina din timpul sau liber pentru a ajuta la executarea misiunii, a primit cea mai grea sanctiune, amanarea promovarii in gradul profesional urmator, fiind gasit vinovat ca nu si-a luat de la sediul IPJ pistolul din dotare.

Paradoxal, Florin Diacenco, seful SIC, principalul pion al operatiunii care a dus la moartea agentului Cristian Amariei, a scapat fara nicio sanctiune si a fost pastrat in functie. In cazul sau, dupa cum anunta sindicalistii de la Europol, fapta de neglijenta in serviciu s-a prescris, iar materialul probator a fost clasat.

“Practic, acest sef, in calitate de pion principal, cel care a „autorizat” deplasarea politistilor pentru prinderea lui Marcel Lepa, a scapat nevinovat, ocupand bine mersi si in prezent aceasta functie”, se mentioneaza intr-un comunicat al Europol.

Cat priveste atitudinea ministrului Marcel Vela fata de rezultatul scandalos al anchetei, pasivitatea sa pare sa confirme faptul ca, in ministerul pe care-l conduce, nu are intotdeauna ultimul cuvant.

“Mai este de analizat atitudinea ministrului Vela, care la acel moment nu era ministru si care s-a spalat pe maini ca Pontiu Pilat atunci cand a fost intrebat de jurnalisti daca el considera suficiente aceste sanctiuni banale. Acesta a declarat ca nu este de acord cu ele, dar ca nu mai poate face nimic pentru ca daca politistii au primit deja sanctiuni, el nu mai poate „redeschide” ancheta.

Ce a uitat insa sa spuna, sau nu stia, este faptul ca la acel moment, mai erau in curs cercetari disciplinare ale inspectorului sef si ale altor sefi, fata de care se putea preocupa sa nu mai fie solutionate in acelasi fel, dar si ca avea posibilitatea, prin Corpul de control, sa ii cerceteze la randul sau pe cei care i-au cercetat pe sefii Politiei Timis, pentru maniera in care au inteles sa trateze cu atat de multa usurinta vina celor care se fac raspunzatori de moartea colegului nostru, Cristian Amariei”, mai spun sindicalistii de la Europol.

Deocamdata, singurii politisti din Timisoara care au iesit cu declaratii publice despre musamalizarea cercetarilor in dosarul Cristian Amariei sunt liderul sindicatului DECUS, Valer Kovacs (foto 3), si Cristian Iliescu, politistul pensionat din motive medicale, dupa ce a fost ranit grav in timpul unei misiuni de ordine publica intr-un cartie de la periferia Timisoarei.

“Este regretabil ce s-a intamplat! S-au aparat intre ei, si-au activat pilele si relatiile si au scapat basma curata. Cum se intampla, frecvent, in astfel de cazuri, a rezultat ca mortul este vinovat. De parca fostul nostru coleg Cristian Amariei s-ar fi sinucis. Unii sindicalisti incomozi au zburat din sistem, pentru deranj, unii manageri au mustrari de constiinta. Sau nu”, a precizat Valer Kovacs, in timp ce Cristian Iliescu si-a exprimat indoiala ca aceasta ancheta va mai fi reluata pentru a se sanctiona responsabilii de moartea agentului Amariei.

De remarcat ca, in raportul de verificare finalizat de inspectorii IGPR la o luna dupa incident, in iulie 2019, unde s-a propus cercetarea disciplinara acelor 9 politisti, se vorbeste despre o posibila fapta penala, care, dupa un an, a disparut.

Mai exact, Florin Diacenco este acuzat ca a intocmit un plan al actiunii, la doua zile dupa tragedie, pentru a da o aparenta de legalitate interventiei din teren. “In sarcina sefului Serviciului Investigatii Criminale poate fi retinuta si o documentare superficiala asupra periculozitatii persoanei urmarite, imprejurare ce rezulta din efectuarea unor activitati in dosarul de urmarire, ulterior evenimentului.

De asemenea, anterior actiunii, nu a fost intocmit un plan in acest sens, acesta fiind redactat, in fapt, ulterior activitatii (la data de 04.06.2019) si asumat prin semnatura de seful Serviciului Investigatii Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate interventiei din ziua de 02.06.2019“, se mentioneaza in raportul din iulie 2019.

Tot acolo se regaseste o posibila complicitate la infractiunea de fals a lui Aurel Scornea. “A aprobat, ulterior desfasurarii actiunii din data de 02.06.2019, Planul intocmit la data de 04.06.2019 de catre seful Serviciului Investigatii Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate interventiei in care si-a pierdut viata un politist”.

Cine a decis sa amnistieze aceste fapte, o intrebare la care ar trebui sa raspunda organele de cercetare penala. Sa mai spunem ca inspectorul sef Alin Petecel a scapat de o eventuala sanctionare, dupa ce IGPR si MAI si-au pasat competenta de cercetare a sefului de inspectorat. In prezent, acesta este detasat la conducerea IPJ Dolj… (G.I.)

Leave a Reply