In timp ce parlamentarii PSD au declansat o abila campanie de “indulcire” a rigorilor Noului Cod Penal, cu initiative legislative prin care se doreste franarea iuresului anticoruptie al procurorilor DNA, Curtea Constitutionala a venit, astazi, cu o adevarata bomba in materia arestului preventiv, declarand neconstitutionale prevederile articolului 222 din Noul Cod de procedura penala.
“Curtea a constatat ca, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa in cuprinsul acestui articol termenul si durata maxima a masurii preventive a arestului la domiciliu luate in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta, sunt incalcate dispozitiile constitutionale cuprinse in art.23 – libertatea individuala, art.25 – libera circulatie, art.26 – viata intima, familiala si privata, art.39 – libertatea intrunirilor, art.41- munca si protectia sociala a muncii si, respectiv, in art. 53 – restrângerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale”, se arata intr-un comunicat al CCR.
Cu alte cuvinte, judecatorii Curtii Constitutionale considera ca, in cazul arestului la domiciliul, nu este suficient sa se mentina temeiurile care au determinat luarea masurii preventive, ci trebuie sa apara probe si indicii noi care sa determine prelungirea mandatului pana la cel mult sase luni.
Revenind la initiativele legislative de modificare a Noului Cod penal, mentionam ca 12 parlamentari PSD, un parlamentar de la minoritati si Guvernul au depus la Parlament, in 2015, nu mai putin de 7 proiecte de lege care propun modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Astfel, senatorul Serban Nicolae doreste pedepsirea cu pana la 3 ani de inchisoare a celui ce divulga informatii din dosarele penale in curs de cercetare, dar sare si in apararea persoanelor acuzate de coruptie, propunand ca arestatii preventiv care n-au comis fapte cu violenta sa nu mai fie incatusati.
Deputatul Nicolae Paun, de la minoritatea roma, a depus la Senat un proiect de lege care prevede invoirea cu prioritate din spatiile de detentie, pana la maximul admis, a persoanelor carenu reprezinta pericol social sau a minorilor care nu au implinit 14 ani. Tot Nicolae Paun, alaturi de alti 9 deputati PSD, dintre care 4 sunt cercetati penal in diverse cauze, au initiat un proiect de lege care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, face mai dificila arestarea si retinerea si introduc o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.
De asemenea, deputatul PSD Daniel Barbulescu propune o accelerare a analizarii cererilor de eliberare conditionata, prin reglementarea unor termene stricte de solutionare, intrucat exercitarea cailor de atac ale organelor judiciare, care dureaza luni si luni, au un impact financiar dezastruos asupra bugetului Autoritatii Nationale a Penitenciarelor.
La randul sau, Haralambie Voichitoiu, deputat PSD, cere ca hotararile instantelor penale sa devina executorii numai dupa redactarea si motivarea hotararilor definitive. Mai mult, mandatul de executare a unei pedepse se va putea elibera, conform acestei initiative legislative, doar in ziua primirii hotararii redactate si motivate.
In sfarsit, Guvernul a initiat un proiect de lege care prevede ca masura controlului judiciar sa nu poata depasi 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut altele noi.
Ca o remarca, sa mai spunem ca deputatul Serban Nicolae, care se zbate pentru abolirea catuselor in dosarele de coruptie, a fost avocatul senatorului Catalin Serban, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, care “controla”una dintre filierele judecatorilor corupti la nivelul instantelor din capitala… (G.I.)