Digul din aval de Lugoj a cedat, in urma cu cateva zile, din cauza ploilor si a cotelor istorice atinse de raul Timis, inundand zeci de hectare de teren agricol si o ferma.
Potrivit unor dezvaluiri publicate de G4media.ro, acest dezastru putea fi evitat daca lucrarile de indiguire si regularizare de pe raul Timis, din 2010, ar fi fost efectuate de o firma cu expertiza in acest domeniu, nu de catre o societate comerciala care a oferit o mita de 2,3 milioane de lei pentru a obtine contractul.
Este vorba despre firma Tehnodomus, din Arad, reprezentata de Sorin-Virgil Hent, care si-a recunoscut faptele in timpul audierilor de la DNA Oradea.
”Lucrarile nu pot fi de calitate, daca sume mari de bani sunt deturnate pentru a plati mita oficialilor de la toate nivelurile”, au explicat surse judiciare, lamurind de ce o lucrare finantata cu peste 30 milioane de euro a cedat la prima “viitura istorica”.
Potrivit rechizitoriului din decembrie 2017, fostul director de investitii de la Apele Romane, Vasile Ofimias, a fost cercetat de DNA pentru ca ar fi primit mita aproape 9 milioane de lei ca sa acorde contracte sau finantari pentru lucrari de indiguire si regularizare.
Ofimias ar fi primit mita 2,3 milioane de lei si un teren de 8.800 de metri patrati, in valoare de 82.000 lei, pe platoul Padis din localitatea Budureasa, judetul Bihor, ca sa il ajute pe Sorin-Virgil Hent, de la firma Tehnodomus Arad, sa obtina finantare de la Guvern pentru lucrarea de pe raul Timis.
Contractul a fost in valoare de aproape 147 de milioane de lei, adica peste 30 de milioane de euro, iar fondurile au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin hotararea de Guvern 508/2010.
Initial, directorul a cerut mita un milion de euro si, pana la urma, s-a multumit cu terenul si cele 2,3 milioane de lei.
Ofimias ar fi primit terenul prin intermediul unui ”nepot”, Gheorghe Fedorca, angajat la o firma-paravan prin care lua mita.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Oradea au format alte doua dosare care vizeaza lucrarile de pe raul Timis dintre Lugoj si frontiera cu Serbia:
1.Dosarul 35/P/2017 in care era vizat Szepessy Szabolcs, consilier al fostului ministru al Mediului, Lazslo Borbely.
Fostul ministru nu a putut fi urmarit penal intrucat, in 2015, Parlamentul a respins de doua ori cererea DNA de avizare a urmaririi penale. Porivit unor surse judiciare, Borbely si consilierul lui ar fi cerut un comision de 7% din banii destinati lucrarilor de indiguire si consolidare ca sa acorde finantarea si sa promoveze in Guvern HG 508/2010.
Doar consilierul lui Borbely, Szepessy Szabolcs, a putut fi anchetat. In 2016, el a primit 2 ani si jumatate de inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta, insa in alt dosar, 35/P/2011. Si patronul Ioan Ciocan – cel care i-a renovat apartamentul lui Borbely de pe Calea Victoriei, in schimbul ajutorului primit pentru acordarea de contracte sau finantari pentru contracte – a primit 2 ani si jumatate de detentie efectiva pentru cumparare de influenta.
Gheorghe Fedorca, ”nepotul” lui Vasile Ofimias, s-ar fi ocupat de renovarea apartamentului lui Borbely. Fedorca este judecat in dosarul lui Ofimias de la Tribunalul Satu Mare.
2.Dosarul 108/P/2015 in care a fost vizat Titu Bojin, fost sef la Apele Romane si sef al CJ Timis din partea PSD. Dosarul acestuia a fost clasat insa de DNA in 2017, potrivit unui raspuns al DNA la solicitarea G4media.ro.
Mai mult, in 17 iunie 2020, judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Satu Mare a anulat interceptarile facute de SRI in baza unui mandat de siguranta nationala in 2011 si folosite de DNA ca probe in dosarul de coruptie al fostului director de la Apele Romane, Vasile Ofimias.
Este vorba de primele interceptari in baza unui mandat de siguranta nationala, anulate intr-un dosar DNA, dupa publicarea deciziei CCR care a interzis folosirea de catre procurori a probelor rezultate ca urmare a mandatelor puse in aplicare de SRI. (V.E.)