Presedinta Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, unul dintre cei mai incomozi si nonconformisti judecatori din sistemul judiciar, a starnit, iarasi, valuri de comentarii pe retelele de socializare, dupa ce a sarit in apararea colegilor de la Tribunalul Mehedinti, justitiarii care au solutionat dosarul 3349/225/2019 privind cererea de liberare conditionata a detinutului Ion Turnagiu si i-au dat drumu’ acasa.
Ucigasul in serie, cu cinci crime la activ, care, zilele trecute, a incendiat o tanara din Drobeta-Turnu Severin.
Interventia publica a Adrianei Stoicescu are loc la o zi dupa ce ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a demis conducerea Penitenciarului din Drobeta-Turnu Severin si a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari cu privire la modul in care au fost respectate dispozitiile legale privind liberarea conditionata a criminalului.
“Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, in ceea ce priveste acordarea liberarii conditionate, este formata din: magistrat, directorul si directorul adjunct al penitenciarului, seful departamentului interventie psiho-sociala, consilierul de probatiune si reprezentantul departamentului evidenta”, explica judecatoarea din Timisoara, cu precizarea ca liberarea conditionata in cazul detentiunii pe viata poate fi dispusa dupa ce condamnatul a executat efectiv 20 de ani din pedeapsa si a avut o conduita buna.
Ori, in cazul detinutului Ion Turnagiu, rapoartele din penitenciar au aratat ca acesta a avut mai multe abateri disciplinare si, cu toate acestea, s-a propus liberarea sa inainte de termen.
“De fiecare data pronunt o hotarare avand la baza convingerea mea ca omul poate fi redat societatii. Ce as putea sa fac mai mult? Cum as putea sa prevad ce va face acest om, odata liberat? Care va fi reactia lui in fata provocarilor vietii, dupa ani si ani de detentie? Care e vina judecatorului cand cel liberat comite o noua infractiune? Care e vina oamenilor din comisia din penitenciar? Ca nu au capacitati paranormale? Ca, dupa ani de munca in cel mai greu de inteles si de suportat mediu, inca nu pot sa anticipeze evolutia unui infractor?”, sunt intrebarile retorice insirate de sefa Tribunalului Timis pe firul logicii subiective al magistratului.
“Dar azi, demitem un director de penitenciar, cerem din nou sange de judecator pentru ca, nu-i asa, are un salariu nesimtit, e casatorit cu un magistrat si, in general, toti suntem corupti”, mai spune Adriana Stoicescu, facand o aluzie discreta si la avocatul Catalin Predoiu, actualul ministru al Justitiei.
“Omul politic, prea plin de importanta rolului sau, cere CSM si Inspectiei sa cerceteze un judecator pentru solutia pronuntata in baza legii si a convingerii lui. Lumea vrea capete, dar nu se intreaba de ce plangerea fetei, ca a atator alte victime, a zacut intr-un fiset”.
In final, presedinta Tribunalului Timis mai spune ca, maine, va avea sedinta, cu cateva contestatii la liberari conditionate, si cere celor care se pricep la toate sa o “lapideze” anticipat, pentru ca, indiferent care vor fi hotararile sale, sunt prezumate a fi proaste… (G.I.)
Bună ziua stimată doamnă judecător! Am două întrebări pentru dumneavoastră: care ar fi prima intrebare pe care dumneavoastră ați pune-o în cazul în care vi s-ar întâmpla o asemenea nenorocire? .Cum ați proceda în cazul în cazul acelui părinte? Vă mulțumesc pentru timpul acordat!
Da doamna judecator, e firesc sa ne amintim de pensiile si salariile nesimitite pe care le au judecatorii, in conditiile in care traim saraci intr-o tara bogata. Stau uimita si ma intreb daca va asumati vreodata vreo vina, daca aveti tresariri, mustrari de constiinta. Da, asta era responsabilitatea judecatorului, sa judece si sa se intrebe, in ce masura un condamnat cu 5 crime la activ, poate trai printre oameni. Sa isi puna o intrebare simpla “as vrea sa traiesc in proximitatea acestui om?”. Ca nu e numai vina judecatorului, sunt de acord, dar acum ce facem? Pasam pisica?