Adoptarea tacita de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile in care putea fi supus la vot, a provocat o adevarata stare de urgenta parlamentara.
In acest context, Robert Cazanciuc, seful interimar al Senatului, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a convocat, pentru astazi, la ora 14, plenul Senatului, cu un singur punct pe ordinea de zi: dezbaterea si supunerea la vot a acestui proiect, care nu reprezinta altceva decat o tentativa a UDMR de subminare a statului national roman.
Dupa adoptarea tacita a Legii celor 7 Scaune, cum mai este denumit proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc, reprezentantii PNL si PMP au acuzat PSD si aliatii sai politici ca pune interesul de partid inaintea interesul national.
“Trocul acestei intelegeri este sustinerea parlamentara de care PSD are nevoie de la UDMR pentru a-si promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID. Nu este pentru prima data cand in Parlamentul Romaniei, PSD face jocul UDMR, punand interese de partid in fata interesului national”, a acuzat liderul deputatilor liberali, Florin Roman.
”Aveti stenograma sedintei in care liderul nostru din Camera Deputatilor, Marius Pascan, a cerut ca proiectul sa fie adus in plen si respins. Imi este sila de acest joc mizerabil al PSD. Romania nu merita aceasta umilinta!”, a reactionat si liderul PMP, Eugen Tomac, pe Facebook.
In replica, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a dat vina pe PNL pentru aceasta adoptare tacita a unui proiect care prevede federalizarea tarii. “Au venit infectati in Parlament si nu am putut tine sedinte fix in perioada in care s-a implinit termenul de adoptare tacita pentru aceasta lege”, a mentionat Ciolacu, facand aluzie la politicianul liberal care, fiind testat pozitiv cu Covid-19, i-a trimis in izolare pe toti parlamentarii.
Proiectul a fost elaborat de deputatii UDMRBiro Zsolt Isvan si Kulcsar Terza Jozsef Gyorgy si a fost depus la Camera Deputatilor, in 23 decembrie.
Data la care s-a implinit termenul constitutional pentru dezbatere si vot a fost 25 martie 2020, iar consultarea publica ar fi putut avea loc pana la 7 februarie.
Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, dar si de la Consiliul Economic si Social si un punct de vedere negativ de la Guvern. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat in 23 aprilie, ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile in care putea fi supus la vot. (Mara Ion)