Un tratament experimental pentru Covid-19 se pare ca are succes in lupta cu Covid-19, informeaza CNN. Este vorba despre Remdesivir, un medicament antiviral dezvoltat pentru a combate Ebola, care arata o rata semnificativa de vindecare pentru pacientii infectati cu noul coronavirus. Cei care primesc medicamentul isi revin rapid, iar cei mai multi pleaca acasa in cateva zile.
Spitalul universitar din Chicago a recrutat 125 de pacienti infectati cu Covid-19, in cadrul fazei trei a studiului clinic derulat de compania care a dezvoltat remdesivir. Din cei 125 de pacienti, 113 erau intr-o faza severa. Toti pacientii au primit zilnic doze de remdesivir. Cei mai multi s-au vindecat, potrivit Stat News, care mai transmite ca firma a refuzat sa faca precizari suplimentare si ca asteapta rezultatele finale ale studiului pana la sfarsitul lunii.
Pacientii alesi pentru studiul clinic au avut simptome respiratorii severe si febra. Dupa administrarea Remdesivir au fost capabili sa paraseasca spitalul dupa mai putin de o saptamana de tratament, informeaza STAT News, citat de CNN.
„Cea mai buna veste este ca majoritatea pacientilor nostri au fost deja externati, ceea ce este grozav. Am pierdut doar doi pacienti”, a spus dr. Kathleen Mullane, specialist in boli infectioase la Universitatea din Chicago, care conduce studiul clinic.
Pe de alta parte, una dintre specialistele implicate in studiu, Kathleen Mullane, spune ca inca e dificil sa traga concluzii. Totusi, ea subliniaza ca unii pacienti nu au mai avut nevoie de ventilatoare la doar o zi dupa inceperea tratamentului.
Medicamentul, realizat de compania Gilead Sciences, a fost testat impotriva Ebola cu putin succes, dar multiple studii efectuate pe animale au aratat ca medicamentul poate preveni si trata coronavirusurile, cum ar fi Covid-19, dar si SARS (sindromul respirator sever acut).
Nu exista o terapie aprobata pentru Covid-19, dar institutele nationale de sanatate organizeaza teste pentru mai multe medicamente si alte tratamente. Este vorba despre Remdesivir, Clorochina si hidroxichlorochina, Ritonavir/lopinavir si o combinatie de Ritonavir/lopinavir cu interferon beta.
Studiile Remdesivir sunt in curs de desfasurare la zeci de centre clinice din intreaga lume. Gilead sponsorizeaza testele medicamentului la 2.400 de pacienti cu simptome severe de Covid-19, in 152 de site-uri de testare din intreaga lume. De asemenea, testeaza medicamentul la 1.600 de pacienti cu simptome moderate, la 169 de spitale si clinici din intreaga lume.
In februarie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca Remdesivir a aratat potential impotriva Covid-19, potrivit CNN.
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat de ce e important faptul ca Romania participa la acest program gestionat de OMS: ”In primul rand, vom avea acces la Remdesivir, o molecula care acum este in procedura de testare clinica la nivel international si o vom primi si noi pentru teste. In al doilea rand, faptul ca Romania participa la studiile clinice e un avantaj, pentru ca nu sunt multe tari inrolate in proiect. Daca studiul se va derula rapid, inseamna ca in toamna acestui an putem avea speranta de a avea un tratament aprobat la nivel global”.
Pe fondul informatiei despre Remdesivir, principalul indice al bursei londoneze, FTSE, a deschis sedinta de tranzactionare, de vineri, cu un salt semnificativ, de 3% fata de ziua precedenta, in timp ce se asteapta ca Wall Street sa redeschida cu o crestere si mai mare. „Rezultatele studiului au transmis o noua unda de optimism pe piete”, a explicat analistul financiar Joshua Mahony. (G.G.)