SONDAJ NEGRU! Doar trei partide ar mai intra in Parlament daca acum s-ar organiza alegeri legislative! VEZI care sunt acestea si ce procent ar inregista partidul fostului presedinte Traian Basescu

sondaj_partide

Agentia de Rating Politic a dat publicitatii ultimul sondaj de piata, realizat in perioada 30 martie – 3 aprilie, la 4 luni de la alegerile prezidentiale, care previzioneaza ca in cazul unor alegerile anticipate doat trei partide ar mai intra in Parlament. Clasamentul partidelor politice, in intentia de vot a romanilor, este condus de PNL, cu 44%, urmat de PSD, cu 34%, si UDMR, care ar obtine clasicul 5% cu care ne-a obisnuit in ultimul sfertt de secol. Restul partidelor, PLR, PMP, PRM, PP-DD, ar obtine rezultate sub pragul electoral, astfel ca n-ar mai avea acces in Parlamentul Romaniei.


PNL confirma scenariul deja traditional in politica romaneasca, mai ales in prima perioada de dupa alegeri, cand partidul “liderului de piata”, in prezent Klaus Iohannis,  conduce in preferintele electorale. Rezultatele de la prezidentiale au schimbat de facto acest lider, facand ca PSD sa inregistreze o scadere de aproape 10 puncte, de la 42-43% cat obtinea in sondajele de opinie pana in noiembrie 2014. PNL a inregistrat un salt chiar mai mare, sprijinit de victoria candidatului sau Klaus Iohannis, de la o sustinere de 25-28%, in vara lui 2014, cand PNL si PDL abia fuzionasera, pana la 44%, in prezent. Infrangerea lui Victor Ponta in alegerile prezidentiale a redus PSD la scorul dinaintea formarii USL, adica de la peste 40% la 33 – 34%. In aceste conditii, se poate aprecia ca partidele primilor 25 de ani de democratie s-au grupat, in acest moment, in doi poli care detin peste 75% din optiunile de vot si peste 90% din primari. Fenomenul de “grupare” s-a petrecut pe parcursul a 6 ani de zile (2008-214) in care a functionat concomitent un sistem majoritar intr-un singur tur la alegerile pentru primari si presedinti de Consilii Judetene si unul partial majoritar la alegerile pentru Parlament. Sistemul electoral introdus in 2008, devenit azi tinta criticilor, este principalul responsabil pentru simplificarea, cel putin numerica, a sistemului de partide. De asemenea, interesul romanilor pentru alegerile parlamentare este slab si neschimbat, ramanand sub nivelul de 40%, o adevarata bariera psihologica pentru democratia romaneasca in ultimii ani.

Sondajul a fost realizat de Agentia de Rating Politic in perioada 30 martie – 3 aprilie 2015, pe un eşantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 1.100 de persoane, cu interviuri telefonice, si are o eroare de 3%. (M.I.)

 

 

 

Leave a Reply