Institutia anacronica a incatusarii de catre procurori a persoanelor retinute sau arestate preventiv ar putea sa dispara din Codul de Procedura Penala, in cazul in care forul legislativ va vota un proiect de modificare a legii initiat de un senatorul PSD Serban Nicolae, semnat de mai multi parlamentari social-democrati.
Conform proiectului care a trecut, in 17 martie, de Comisia pentru drepturile omului din Senat, arestarea preventiva se va dispune doar in forma arestului la domiciliu sau arestului sever, ultima masura fiind rezervata doar celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare.
Practic, modificarea s-ar produce la art. 208, unde se introduc doua alineate noi, avand urmatorul cuprins:
“Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este incatusat in nici o imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse” si “Masurile luate fata de inculpatul retinut ori arestat, in vederea deplasarii in spatiul public, trebuie sa fie proportionale cu pericolul concret pentru ordinea publica aperciat potrivit art. 223”.
Cu alte cuvinte, de catuse se vor “bucura” doar infractorii periculosi, violenti, care s-au sustras masurilor dispuse de procurori, toti ceilalti suspecti scapand de calvarul mainilor legate. Proiectul privind modificarea Legii 135/210 privind Codul de Procedura Penala a fost depus la Parlament, a primit aviz negativ din partea Guvernului, insa a fost resuscitat de ultimele discutii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, multi magistrati considerant incatusarea o masura neconforma cu legislatia europeana. (V.E.)
Bagati amnistia si gratierea ca e cea mai buna! Ce mai asteptati?