Moartea avocatului Ernest Andrei Moldoveanu, fost decan al Baroului Dambovita, intr-un accident de circulatie, care a avut loc la inceputul lunii decembrie 2019, a determinat Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sa lanseze campania Viata in instanta, care vizeaza respectarea timpului sau de lucru.
Tragedia in care si-a pierdut viata Ernest Andrei Moldoveanu, 69 de ani, s-a produs pe fondul oboselii acumulate la DIICOT Targoviste, unde a asteptat aproape 20 de ore ca procurorii sa-i audieze clientul, intr-o cauza cu foarte multi martori.
Asteptarea s-a prelungit de la 10 seara, pana a doua zi dimineata, la ora 10, cand, in drum spre casa, avocatul a atipit la volan si a intrat cu masina intr-un camion.
Campania Viata in instanta reprezinta si un semnal de alarma asupra epuizarii care apare in lipsa unui program realist de strigare a cauzelor si de planificare a audierilor, considerandu-se ca trebuie avut in vedere un timp de munca de maxim 8 ore, care sa includa timpul de asteptare pana la strigarea cauzei sau pana la audierea clientului.
Potrivit unui comunicat semnat de presedintele UNBR, Traian Briciu, se propune o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, rtespectiv completarea articolului 106 din Codul de Procedura Penala, astfel ca timpul de munca al avocatului sa fie respectat, cu consecinta protectiei sanatatii sale.
”Daca in timpul audierii unei persoane, aceasta sau avocatul acesteia prezinta semne vizibile de oboseala excesiva sau simptomele unei boli care ii afecteaza capacitatea fizica ori psihica de a participa la ascultare, organul judiciar dispune intreruperea ascultarii”, este propunerea de modificare sustinuta de avocati, reglementare care ar putea fi extinsa inclusiv pentru judecatori si procurori.
Conducerea UNBR solicita sprijinul avocatilor pentru sustinerea campaniei publice pe care doreste sa o desfasoare, cu privire la problema suprasolicitarii din instante si parchete, din cauza lipsei unui management eficient al timpului in procedurile judiciare.
Campania Viata in instanta este si un apel adresat Guvernului Romaniei, Ministerului Public si Consiliului Superior al Magistraturii de a sprijini respectarea dreptului la aparare si a dreptului la viata si sanatate al tuturor participantilor la proces. (G.I.)