Executor judecatoresc saltat de procurorii DIICOT, dupa ce a trucat mai multe licitatii publice si a vandut bunuri imobile la nici 10% din valoare. Prejudiciul, peste 3 milioane de euro

Executorul judecatoresc Adrian Marius Negreanu (foto 2), din Bucuresti, si alte cinci persoane, printre care si oamenii de afaceri Radu Gheorghe zis si “Gelu Taranu” si David Johan Bies, au fost retinuti de procurorii DIICOT, Structura Centrala, si urmeaza sa fie prezentanti instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva.


Acestia sunt acuzati ca au creat o retea de crima organizata, ierarhizata, cu executanti si locotenenti, cunoscuta sub denumirea de “Executorii”, prin intermediul careia se deturnau licitatii publice.

Din grupare faceau parte 10 persoane din Ilfov, Galati si Braila, care sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de deturnare a licitatiilor publice, instigare la deturnarea licitatiilor publice, complicitate la deturnarea licitatiilor publice, instigare la abuz in serviciu si abuz in serviciu.

In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca, incepand cu anul 2018, doi suspecti, persoane potente financiar, au constituit alaturi de alte 8 persoane un grup infractional organizat specializat in comiterea infractiunii de deturnare a licitatiilor publice, prin obtinerea informatiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executarii silite, urmata de realizarea unor intelegeri prealabile in vederea asigurarii adjudecarii bunurilor imobile la preturi derizorii.

Din continutul materialului probator administrat in prezenta cauza s-a constatat faptul ca bunurile imobile ce fac obiectul deturnarii licitatiilor publice au constituit garantii imobiliare in favoarea unei institutii bancare, mai exact au servit drept garantii pentru acordarea unor imprumuturi, in anii 2008 – 2009.

Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de catre aceeasi unitate bancara, unor diferite persoane fizice sau juridice, cu termen de restituire foarte scurt, de aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite era una foarte mare.

“Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor imprumuturi, a restituirii reduse sau a nerestituirii creditului, se constata ca inca de la momentul aducerii in garantie a bunurilor imobile s-a urmarit executarea silita a acestora”, au stabilit anchetatorii.

Pentru realizarea obiectivelor grupului infractional organizat, respectiv acela de adjudecare la preturi derizorii a bunurilor imobile supuse executarii silite, a fost necesara – inca de la momentul constituirii grupului infractional organizat – atragerea unui functionar public, care sa poata crea cadrul aparent legal in vederea adjudecarii bunurilor imobile de catre membri acestui grup, respectiv a unui executor judecatoresc, in portofoliul caruia se aflau in instrumentare dosarele de executare silita ce fac obiectul prezentei cauze.

Astfel, prin intelegeri prealabile, membrii gruparii l-au determinat pe executorul judecatoresc Adrian Marius Negreanu sa desfasoare licitatiile publice, cunoscand ca intre licitatori exista intelegeri prealabile in vederea adjudecarii bunurilor imobile ce faceau obiectul executarii silite la preturi derizorii (aprox. 8 % – 9 % din valoarea de evaluare), prejudiciul in cauza ridicandu-se la aproximativ 3 milioane de euro si 153.000 de lei. (Vlad Enciu)

Leave a Reply