Mihail Decean, fost judecator la Curtea de Apel Timisoara, protesteaza impotriva intentiei actualilor guvernanti de a recalcula pensiile speciale, mai cu seama dupa ce premierul Ludovic Orban a insistat pe ideea ca pensiile speciale ale magistratilor trebuie sa dispara, iar acestia sa primeasca pensii in functie de contributii.
Daca, anul trecut, judecatorul, care s-a pensionat inca din 2009, a starnit discutii aprinse pe retelele de socializare cu avansarea sumei de 3.000 de euro, suma minima necesara fostilor judecatori pentru a putea trai decent, de aceasta data Mihail Decean vine cu o alta ideea: ca Justitia sa aiba propriul buget, pe care sa si-l administreze asa cum crede de cuviinta, aidoma celorlalte puteri ale statului.
Cata vreme este privata de acest drept constitutional, Justitia ramane o Cenusareasa a puterilor statului roman. Iata textul publicat de Mihail Decean, astazi, pe pagina sa de Facebook.
“Oare nu este vorba despre un nou asalt asupra Justitiei, de aceasta data mascat in stil liberal, daca Guvernul Orban Ludovic a inceput, inca de anul trecut, sa se screama impotriva salariilor si pensiilor magistratilor si grefierilor?
Nici nu-i trece prin cap Guvernului Orbanului sa puna Justitia – Puterea Judecatoreasca – in rand cu celelalte doua puteri ale statului – Legislativa si Executiva -, dandu-i in administrare propriul buget, pe care executivul il administreaza de pe vremea totalitarismului comunist, administrare mentinuta de toate guvernele de dupa decembrie 1989 si pana azi.
Ramane astfel Justitia o Cenusareasa a puterilor statului roman, cat timp este inca privata de dreptul constitutional al egalitatii puterilor statului, bugetul sau fiind tinut in buzunarul Ministerului Justitiei (care face parte din puterea executiva).
Sa fie atat de handicapata Puterea Judecatoreasca incat sa nu-si poata administra propriul buget? Nu, nu este asa, fiindca Puterea Judecatoreasca se autofinanteaza prin activitatea sa, dar este sigur ca cheltuie mult mai putin decat incaseaza din taxele de timbru si alte activitati specifice, aici intervenind celelalte doua puteri ale statului pentru impartirea “bucatelor” Justitiei, asa cu doresc ele dupa naravurile totalitaristoide mostenite”. (G.I.)
Asta trebuia sa se autodenunte el pentru ce facea prin proprile lui mijloace de constatare adica cu simturile lui sechele comunistiode si ce dracnea mea mai vrea nui ajung