PROTEST. Mai multe asociatii ale magistratilor cer Guvernului Orban sa renunte la intentia de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ)

Mai multe organizatii ale magistratilor au transmis, luni, ca ”au luat act cu consternare de continutul incomplet si inexact” al Memorandumului referitor la desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), adoptat, in urma cu trei zile, de Guvern.


Magistratii afirma ca Guvernul trebuia sa prezinte, in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, motivele obiective care au dus la infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Potrivit magistratilor, situatia creata prin acest Memorandum ”este lipsita de justificare si, prin urmare, inadmisibila, in conditiile in care Curtea Constitutionala a statuat expres ca SIIJ constituie o garantie legala a independentei individuale a judecatorilor”. ”Solicitam Guvernului Orban sa lase de-o parte jocurile politice si sa nu uite ca reprezinta Romania”.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) au transmis, luni seara, ca ”au luat act cu consternare de continutul incomplet si inexact al Memorandumului adoptat de Guvernul Romaniei in datade 27.12.2019, prin care Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a propus desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ)”.

Potrivit magistratilor, din cuprinsul Memorandum-ului rezulta ca una din ratiunile adoptarii documentului, este “o schimbare corespunzatoare in pozitia statului roman in fata CJUE, deoarece, in observatiile scrise anterioare, s-au sustinut, in esenta, legalitatea si oportunitatea infiintarii acestei structuri speciale”.

”Reamintim ca, in prezent, pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) se afla mai multe cauze in care au fost formulate mai multe intrebari preliminare vizand interpretarea dreptului Uniunii Europene raportat la o serie de aspecte referitoare la SIIJ”, au transmis asociatiile magistratilor.

Acestea precizeaza ca pozitia Comisiei Europene este aceea ca ”infiintarea Sectiei nu ar putea fi compatibila cu dreptul Uniunii decat daca o astfel de masura ar fi motivata, in mod plauzibil, de anumite consideratii legate de buna administrare a justitiei. In opinia Comisiei, ii apartine statului roman sarcina de a prezenta Curtii de Justitie elementele obiective care ar fi determinat infiintarea Sectiei, in vederea asigurarii bunei functionari a sistemului judiciar din Romania”.

”Prin urmare, Guvernul Romaniei are obligatia de a prezenta cauzele si argumentele obiective care au stat la baza infiintarii SIIJ, ca structura in cadrul Parchetului General, cu garantii sporite de profesionalism si in afara controlului politic, in scopul garantarii independentei judecatorilor, precum si a independentei procurorilor in indeplinirea actelor ce le sunt date in competenta.

Or, contrar obligatiei cuprinse in pozitia Comisiei Europene, ca Guvernul saprezinte in fata CJUE «elementele obiective care ar fi determinat infiintarea Sectiei», Memorandum-ul elaborat de Ministrul Justitiei Catalin Predoiu si votat de Guvernul Orban – in contextul in care premierul a stabilit linia de urmat, exprimandu-se in sedinta in sensul desfiintarii SIIJ, prin insusirea Memorandum-ului, desi era trunchiat si subiectiv – nu face nicio referire la cauzele si motivele obiective pentru care SIIJ a fost infiintata si care justificaexistenta ei”, au transmis asociatiile semnatare.

Potrivit acestora, situatia creata prin acest Memorandum ”este lipsita de justificare si, prin urmare, inadmisibila, in conditiile in care Curtea Constitutionala a statuat expres ca SIIJ constituie o garantie legala a independentei individuale a judecatorilor”.

”Memorandum-ul, avand ca tema evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea si functionarea SIIJ, are un vadit caracter partizan, caracterizat prin superficialitate si omiterea exact a elementelor esentiale ce caracterizeazaSIIJ”, au mai transmis magistratii. (V.E.)

Leave a Reply