Una dintre cele mai vechi localitati a sarbilor din Timis, 700 de ani de la prima atestare documentara. Muzicianul Laza Cnejevici, cea mai cunoscuta personalitate a zonei

O ceremonie fastuoasa, in cadrul careia s-au acordat diplome de excelenta pentru personalitatile locale, a marcat implinirea a 700 de ani de la prima atestare documentara a localitatii Sangeorge, din judetul Timis, probabil cea mai veche asezare a sarbilor din Banat.


Evenimentul a fost organizat de Primaria si Consiliul Locala al comunei Birda, de care apartine si satul Sangeorge, iar coordonatorul intregii desfasurari de forte festive a fost primarul Marius Stoian.

In discursurile tinute pe scena Caminului Cultural, s-a evocat figura profesorului Laza Cnejevici, un reprezentant de seama al folclorului sarbesc din Banat, cel mai important promotor cultural al satului Sangeorge, care de-a lungul celor 79 de ani de viata a inregistra nu mai putin de 10 discuri, 8 casete si CD-uri.

S-a stins din viata in 2015, lasand in urma un bogat repertoriu de muzica sarbeasca. De asemenea, cei prezenti la manifestare au aflat ca tot pe teritoriul comunei Birda se afla cel mai vechi lacas de cult al sarbilor din Banat.

Asezamantul monahal sarbesc din satul Manastire, aflat la circa 50 de kilometri de Timisoara, are o vechime de peste 500 de ani, iar ocrotitorul acestui lacas de cult, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, este sarbatorit cu mare fast religios in 6 mai, in fiecare an.

Intemeiata in anul 1485, de familia depotului sarb Brankovici, manastirea adaposteste trei odoare sfinte pentru credinciosii care vin aici sa se inchine, inclusiv din Serbia: un fragment din craniul Sfantului Gheorghe, pastrat intr-o cutie ferecata de argint, adus in secolul XV-lea de către despotul Georghe Brankovici, o bucata din lantul cu care a fost legat Sfantul Apostol Petru, pe sub care credinciosii se petrec dupa fiecare slujba religioasa, si o icoana facatoare de minuni.

In prezent, satul timisean Sangeorge, care a devenit parte a judetului Timis-Torontal in 1918, are o populatie de 520 de locuitori, dintre care o treime reprezinta etnia sarbeasca, si 220 de gospodarii, (Mara Ion)

Leave a Reply