Mai multe instante din tara, printre care Curtea de Apel Bucuresti (CAB), Tribunalul Prahova si Tribunalul Galati, si-au suspendat activitatea, incepand de astazi, in semn de protest fata de intentia guvernantilor de a elimina pensiile speciale ale magistratilor si de a plafona sporul pentru conditii vatamatoare de munca.
La Curtea de Apel Bucuresti au fost suspendate procesele din salile de judecata, cu exceptia dosarelor penale urgente, precum dosarele in care se solicita luarea unor masuri preventive, dar si toate activitatile cu publicul, respectiv cele din registraturi si arhive.
Decizia de suspendare a activitatii a fost luata vineri, in cadrul unei Adunari generale a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.
„Anuntatele intentii ale Guvernului Romaniei de a diminua sporul pentru desfasurarea activitatii in conditii grele si vatamatoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum si de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor reprezinta o incalcare grava a independentei puterii judecatoresti, calificata ca atare si de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in jurisprudenta sa constanta. Statutul constitutional al magistratilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilitati si interdictii, precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi banesti adecvate ca o compensatie a privatiunilor si ca o garantie a independentei puterii judecatoresti”, a transmis CAB, printr-un comunicat de presa.
Potrivit magistratilor, pozitii publice asumate „cu usurinta” in mediul politic, precum aceea „daca nu ne convine putem parasi sistemul”, sunt de natura a leza demnitatea si onoarea profesiei de magistrat si de a rupe echilibrul care trebuie sa existe intre cele trei puteri.
Aceasta precizare vine dupa ce europarlamentarul PNL Rares Bogdan a declarat la un post de televiziune, referindu-se la magistratii nemultumiti de masurile anuntate: „Cui nu-i convine sa plece din sistem! Daca nu le convine sistemul, sa plece in privat!”.
Decizia magistratilor de a bloca activitatea unora dintre instantele din tara a fost criticata aspru de judecatorul Cristi Danilet (foto), de la Tribunalul Cluj.
“Nu cred ca sunt adecvate proteste de masa pe acest subiect. Nu din partea magistratilor. Am aratat acum cateva zile ca exista doua decizii ale CCR privind pensiile de serviciu (nu speciale) ale magistratilor, am argumentat ca acestea nu pot fi eliminate si cred ca proiectul de lege pe acest subiect va tine cont de CCR, altfel risca sa cada testul de constitutionalitate. Nu ies si nu voi iesi in strada pentru pensii. E libertatea fiecarui magistrat sa decida pentru ce protesteaza”, a scris Danilet pe Facebook. El mai spune ca s-ar fi bucurat ca, acum doi ani, cand s-a protestat fata de modificarile abuzive la legile justitiei si la codurile penale, sa-i fi vazut in strada pe colegii sai, care acum protesteaza pentru pensii. (V.E.)