SENTINTA. Peste 125 de ani de inchisoare in dosarul incendiului tragic din Clubul Colectiv! Judecatorii Tribunalului Bucuresti au pronuntat primele condamnari

Tribunalul Bucuresti a pronuntat primele sentinte in dosarul tragediei din Clubul Colectiv, in urma carei au murit nu mai putin de 65 de persoane.


Dupa patru ani de cautare si administrare a probelor, magistratii au condamnat la inchisoare mai multe persoane gasite vinovate de producerea tragediei, care vor sta dupa gratii, in total, nu mai putin de 126,5 ani, in timp ce despagubirile se ridica la suma de 7,7 milioane de euro, 1,5 milioane de lei si, spitalelor care au ingrijit ranitii, peste 6 milioane de lei.

Desi, imediat dupa incendiul devastator din Colectiv, primarul Sectorului 4 Bucuresti, Cristian Popescu Piedone (foto 2), s-a prezentat la fata locului cu un dosarel in care se aflau asa-zisele autorizatii de functionare ale clubului, instanta de judecata l-a considerat responsabil de producerea tragediei si l-a condamnat la 8 ani si sase luni de inchisoare.

Cei trei patroni ai clubului, George Anastasescu, Costin Mincu si Paul Gancea au primit, fiecare, cate 11 ani si opt luni de inchisoare, in timp ce Aurelia Iofciu, fost sef serviciu Autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, a fost condamnata la 8 ani de inchisoare cu executare.

N-au scapat nepedepsiti nici administratorul firmei de artificii, Daniela Nita, care a primit 12 ani si opt luni de inchisoare, nici pirotehnicienii Viorel Zaharia si Marian Moise, cu 9 ani si opt luni de inchisoare, respectiv 10 ani de inchisoare, in timp ce patronul firmei de artificii, Cristian Nita, va sta in spatele gratiilor 3 ani si jumatate.

Pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei au primit cate 9 ani si doua luni de inchisoare, pentru autorizarea functionarii clubului, fara ca acesta sa indeplineasca toate conditiile legale.

Nu in ultimul rand, au fost trimise la inchisoare si fostele angajate ale Primariei Sectorului 4, Larisa Ganea și Ramona Motoc, care au primit pedepse de 7, respectiv 3 ani.

De asemenea, au fost condamnate si firma care detinea clubul Colectiv si cea de artificii, acuzate de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Astfel, S.C. Colectiv Club S.R.L. a primit o condamnare de 470 zile de amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru fiecare zi, adica 2,35 de milioane de lei, precum si interzicerea unor drepturi.

S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. a primit o condamnare de 470 de zile amenda, tot cu o sumă corespunzatoare de 5.000 de lei pentru fiecare zi de amendă, rezultand aceeasi suma, 2,35 milioane de lei, precum si interzicerea unor drepturi.

Totodată, judecatorii au stabilit plata de daune morale catre mai multe parti civile, valoarea totala a acestyora fiind de 7,750 milioane de euro, 1,5 milioane de lei si peste 6 milioane de lei la spitalele care au tratat victimele incendiului.

Potrivit DNA, in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, ofiterii ISU Antonina Radu si George Matei nu si-au indeplinit obligatiile de serviciu si au permis functionarea clubului, desi acesta nu indeplinea conditiile legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, astfel cauzand punerea in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a persoanelor care s-au aflat in incinta clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015.

De asemenea, se mai arata ca patronii Colectiv „au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.

Sentinta nu este definitva, putand fi contestata la instanta superioara. (V.E.)

Leave a Reply