Teatrul National Timisoara, in colaborare cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Primaria si Consiliul Local Timisoara, cu sprijinul UNITER, organizeaza FEST-FDR, singurul festival din Romania dedicat dramaturgiei nationale in identitatea ei distincta si, totodata, coerenta in plan european.
In cifre, FEST-FDR2019 inseamna 9 zile de festival, 21 de spectacole, 4 scene, 250 de artisti, 4 lansari de carte si 2 dezbateri. Dar dincolo de cifre, FEST-FDR 2019 inseamna mult mai mult:
„Despre familie, libertate, etica, tandrete, lasitate, indiferenta, responsabilitate, credinta, alegeri individuale, lenevie, ratare, minciuna, riscuri neasumate de unii, dar suportate de ceilalti, despre Sens si Umanitate la 30 de ani dupa ’89, acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi prin spectacolele editiei 2019 a FEST-FDR”, precizeaza Ada Hausvater, managerul Teatrului National, in cuvantul de deschidere din caietul program al festivalului.
FEST-FDR2019 are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului National, iubitorilor de teatru, tuturor celor care vor sa traiasca impreuna experiente si emotii pozitive, tuturor celor care vor sa-si puna intrebari, si spera sa descopere posibile raspunsuri, sa transforme ceva in ei si, de ce nu, in ceea ce ii inconjoara. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului National, www.tntimisoara.com.
Dupa evenimentul de deschidere, programat duminica, 3 noiembrie, ora 18, in Sala Mare a Teatrului National prima zi a festivalului debuteaza in forta cu Pansion Eden, un spectacol al deja celebrului teatru croat ZKM.
Un spectacol marca Arpád Schilling, Pansion Eden pune in discutie teme extrem de puternice si, fara doar si poate, extrem de actuale, ale societatii contemporane, plecand de la un caz real, care, din nefericire, s-a intamplat din nou cu putin timp in urma cand, intr-un camion, au pierit mai multi oameni, imigranti clandestini.
Celebrul regizor maghiar Arpád Schilling este promotor al unui teatru profund angajat din punct de vedere social, ceea ce l-a pus, nu o data, pe lista pericolelor potentiale pentru puterea politica.
Spectacolele lui Schilling sunt expresia unui activism cultural, social si politic asumat. Spectacolul incepe la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National.
Tot duminica, de la ora 20, la Sala 2, Teatrul National din Timisoara prezinta premiera festivalului: Sunt o baba comunista, un scenariu de Calin Ciobotari dupa romanul lui Dan Lungu.
O comedie plina de energie, spectacolul semnat de regizoarea Antonella Cornici pune in discutie dilema de viata a unei generatii intregi si ofera, dincolo de umor, de muzica si de lumina, un moment de reflectie si de reala comunicare pe un subiect care, de obicei, acutizeaza relatiile dintre oameni, chiar intre membrii aceleiasi familii.
Luni, 4 noiembrie, in Sala Teatrului German de la ora 17, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezinta spectacolul Ilegitim de Adrian Sitaru, un spectacol care propune un alt fel de drum initiatic.
Astfel, spectacolul spune povestea unei familii dezintegrate, confuze, lipsite de prezenta mamei, in care fiecare se lupta cu propriile prejudecati si fiecare are dreptatea lui.
Iesirea din aceasta adevarata capcana existentiala ar putea fi tocmai iubirea neconditionata.
De la ora 18, in Sala Mare a Teatrului National are loc un eveniment de neratat. Pe unde umbla copilu’ asta? este un spectacol cu si despre MC, cu Bean, Afo, Motanu’, Pietonu’, Power pe Vinil, Tibal & Chinezu, Breloc MC, Radu Pieloiu, gAZAh, Rafa si Gemini Jaxx (un MC din Timisoara, castigator al unui casting public sustinut de Bean si Afo).
Impreuna vor construi, in cadrul Atelierului Identitate, un spectacol rezultat dintr-o serie de intalniri publice despre fenomenul freestyle. Bean, coordonatorul proiectului, alaturi de Afo, puncteaza: „Battle MC este fenomenul acesta in care oamenii vin cu mintea la ei fara versuri de acasa si improvizeaza . In acelasi timp se gaseste slabiciunea adversarului, pe care se speculeaza si, la un moment dat, acest battle are un castigator. Procesul poate genera senzatii interesante, care depasesc cumva limita unui concert hip hop clasic. Cam de aici a venit ideea … E pacat sa nu se puna in scena asa ceva, sa vada si alte generatii ce se intampla… pe unde umbla copiii lor”.
Atelierul Identitate este un proiect cultural conceput si realizat de Teatrul National din Timisoara. Proiect in parteneriat cu Asociaţia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, finanţat de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Ziua de luni se incheie intr-o nota diferita, cu un spectacol in care emotia este personajul principal. Astfel, de la ora 20, la Sala 2, Teatrul Dramaturgilor Romani prezinta spectacolul Despre tandrete de Matei Visniec, in regia lui Felix Alexa.
Acestor doua importante nume ale teatrului romanesc li se adauga si cele ale unei distributii exceptionale, care ii reuneste pe celebrii Catrinel Dumitrescu si Serban Pavlu, carora li se alatura nu mai putin talentatii actori Ada Gales, Stefan Iancu si Sandra Ducuta. (I.P.)
Nota: Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se gasesc la Agentiile Teatrului National: Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, in Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com.