Procurorii DIICOT, ancheta dura intr-un dosar cu 34 de interlopi din Timisoara. Printre acestia si campionul european la MMA, luptatorul Sasa Marcov, care a fost pus sub control judiciar

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara efectueaza cercetari fata de un numar de 34 de suspecti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate in mod ilegal si santaj.


In fapt s-a retinut ca, suspectul B.L.A (Boncu Lucian, foto 2)) a constituit pe raza municipiului Timisoara un grup infractional organizat, care in mod coordonat, prin savarsirea de fapte cu violenta, a actionat pentru protejarea intereselor patrimoniale si nepatrimoniale ale membrilor, precum si a intereselor diferitor persoane din anturajul acestora, care solicitau interventia membrilor gruparii pentru rezolvarea pe cale ilicita a unor diferende de natura patrimoniala, pentru recuperari de bunuri si valori, pentru reatragerea unor plangeri penale etc.

Membrii grupului au actionat constant cu violenta pentru castigarea si mentinerea sferei de influenta, cat si pentru a induce in opinia publica ideea ca sunt un grup solidar, care actioneaza ferm pentru protejarea propriilor interese.

Incepand cu anul 2017, paravanul utilizat pentru acoperirea activitatilor infractionale, l-a constituit o societate comerciala, avand ca obiect de activitate – activitati de protectie si garda – infiintata initial de catre suspect, si preluata formal, de catre o alta persoana, director general al societatii si un apropiat al liderului.

Profitand de obiectul de activitate al societatii si pretextand ca intervin la solicitarea clientilor, grupul infractional organizat, condus de catre suspectul B. L. A., a actionat in mod repetat, savarsind fapte cu violenta asupra mai multor persoane.

De remarcat ca, in toate situatiile constatate de-a lungul timpului, ca urmare a presiunilor exercitate asupra partilor vatamate, acestea fie nu au depus plangeri penale, fie si le-au retras ulterior.

In acest context, la data de 09.09.2019, o persoana vatamata s-a deplasat la o agentie, cu punct de lucru situat in municipiul Timisoara, pentru a participa la jocurile de noroc din localurile de profil. In localul amintit, persoana vatamata a jucat la jocurile mecanice si a castigat suma de 80.000 de lei, din care a primit suma de 65.000 de lei.

Pretextand ca nu au bani lichizi, reprezentantii localului i-au solicitat partii vatamate sa revina luni 16.09.2019, pentru plata diferentei de 15.000 de lei.

Revenind in data respectiva, administratorul localului a refuzat sa-i remita persoanei vatamate suma de bani si, pentru a se asigura ca persoana vatamata nu pleaca sau sesizeaza organele de politie pentru neplata castigului, a apelat la suspectul B. L. A, care s-a deplasat la local, impreuna cu trei suspecti si alti doi agenti de securitate ai societatii de paza. Suspectii au sechestrat-o apoi pe partea vatamata timp de mai multe ore si au supus-o violentelor, aplicandu-i lovituri la nivelul capului si trunchiului, pentru a o determina sa joace la aparate pentru a restituie din banii primiti.

Pe langa violente, victima a fost obligata la un moment dat sa se dezbrace de haine, de la brau in jos, amenintata fiind cu supunerea la perversiuni sexuale anale si orale.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus masura retinerii pentru o perioada de 24 de ore fata de 7 inculpati, in cursul zilei de astazi fiind prezentati Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Paravanul utilizat de catre inculpatul B. L. A pentru acoperirea activitatilor sale infractionale l-a constituit o societate comerciala, ce are ca obiect activitati de protectie si garda, firma fiind infiintata initial de catre inculpat si preluata formal de catre un apropiat al acestuia.

Prin intermediul luptatorilor angajati in cadrul firmei de paza si a apropiatilor sai, inculpatul B. L. A a avut posibilitatea de a exercita presiuni asupra foarte multor agenti economici (in special cluburi, restaurante, sali de jocuri de noroc), a caror activitate putea fi periclitata in situatia in care victimele nu ar fi fost de acord sa cotizeze diferite sume, sub aparenta unor contracte de prestari servicii de paza si protectie.

De asemenea, prin intermediul acestora, s-au exercitat diferite constrangeri si asupra unora dintre clientii diferitor agenti economici, care ”deranjeaza” sau pentru alte reglari de conturi.

Totodata, inculpatul B. L. A s-a folosit si de serviciile unor grupuri locale, cunoscute cu preocupari violente, cum este cazul unui grup coordonat de catre un luptator de performanta, cu participari la diferite competitii de MMA, aspect care i-a atras o reputatie specifica in lumea interlopa.

Acesta, impreuna cu un cerc de apropiati, a fost implicat in ultimii ani in multiple incidente violente, in special agresiuni indreptate impotriva diferitor persoane, in scopul reglarii de conturi sau pentru a-i determina, la solicitarea unor apropiati, sa consimta la efectuarea diferitor activitati, sa-si retraga diferite plangeri penale sau actiuni in justitie etc.

In cvasi-majoritatea acestor cazuri, ca urmare a presiunilor exercitate de catre membrii lumii interlope, victimele fie nu au mai depus plangeri, fie si le-au retras ulterior, facand imposibila astfel tragerea la raspundere penala a agresorilor.

In contextul acestor activitati infractionale, inculpatul B. L.A. le-a asigurat protectia colaboratorilor sai, prin exercitarea influentei pe care o avea atat in mediul interlop, cat si in randul organelor de politie, astfel incat sa stopeze la timp orice demersuri judiciare care i-ar putea viza.

Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat faptul ca inculpatul B.L.A. si-a apropiat in timp diferite cadre de politie din IPJ Timis, rolul acestora fiind acela de a-i sprijini activitatea infractionala, prin oferirea de informatii legate de eventualele anchete care il vizeaza sau de date nepublice, cum sunt cele din bazele de date informatizate ale politiei.

Astfel, un exemplu in acest sens, l-a reprezentat inculpatul Ilin Dragan, agent de politie, cu care inculpatul B. L. A a avut diferite intalniri.
Influenta nociva care a fost exercitata de catre relatiile din mediul interlop asupra desfasurarii normale a activitatilor din mediul economic si asupra sigurantei sociale, in general, a fost evidentiat intr-un eveniment desfasurat in luna septembrie 2019, la care au participat liderii interlopi din mai multe judete din Romania.

Astfel, un important investitor a intentionat sa deschida in principalele orase din tara mai multe cazinouri, valoarea investitiei fiind foarte mare si avand potentialul de a-l propulsa ca principal actor pe acest segment de piata. Pentru a-si asigura protectia viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la lumea interlopa din Romania, stiind faptul ca o afacere de acest profil nu s-ar putea derula in conditii normale, fara ”girul” mediilor interlope din principalele orase.

In acest scop, a avut loc o intalnire la care au participat principalii lideri interlopi din orasele importante ale tarii, respectiv din municipiile Iasi, Sibiu, Arad, mediul interlop din Timisoara fiind reprezentat de catre inculpatul B. L.A.

La data de 24.10.2019 procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara au formulat propunere de arestare preventiva fata de 9 inculpati, Tribunalul Timis dispunand arestarea preventiva a acestora pentru o perioada de 30 de zile.

De asemenea, fata de alti 11 inculpati, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus masura preventiva a controlului judiciar. Acestia sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispozitie, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri. (I.P.)

 

Leave a Reply