Fostul director artistic al Asociatiei Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii, suedezul Chris Torch, aduce acuzatii grave Consiliului Director al TM2021, despre care spune ca lasa acest proiect sa se stinga, pe zi ce trece.
Desi mandatul sau in staff-ul TM2021 a incetat in luna iulie 2019, Chris Torch spune ca orice relatie viitoare cu asociatia timisoreana este inca de negociat, insa, deocamdata, din cauza contextului politic si financiar neclar, nu vede niciun motiv care sa-l determine sa aplice pentru ocuparea uneia dintre pozitiile vacante din cadrul TM2021.
“Voi continua sa monitorizez si sa ma angajez cu activitati legate de Timisoara 2021, ca cetatean si producator cultural care traieste si lucreaza in Timisoara”, anunta Chris Torch, ca pretext pentru o analiza la rece a culturii si politicii din Timisoara.
Publicam integral acest text deranjant, ofensator, poate, pentru actualii membri ai Consiliului Director, text pe care l-am primit la redactie.
“In timp ce Unitatea Artistica a TM2021 continua sa faca lucruri minunate, gratie implicarii mai multor parteneri. De la initiative proprii (Luminii Unirii, Sport21), la evenimente realizate in parteneriat (Art Encounters), de la gastronomie si cultura (La Pas), la cartiere (Memoriile Cetatii, Impuls Fabric)…
In timp ce Comitetul Director al TM2021, dupa intarzieri extrem de mari, insista in recrutarea de noi angajati, 5 pana la 8 persoane, fara sa poata spune insa cu certitudine daca va exista si buget pentru plata acestor oameni …
In timp ce Programul Cultural, asa cum este el definit in dosarul de candidatura, merge mai departe, dupa cum s-a stabilit in faza StartUp…
In timp ce contractele cu partenerii TM2021 sunt, in sfarsit, semnate, acum, la 9 luni de la inceperea anului bugetar, si asta pentru al treilea an la rand…
Intrebarea cea mai importanta ramane:
Cand vor fi disponibili intr-adevar banii de care este nevoie pentru a pune in practica toate promisiunile facute pe durata candidaturii Timisoarei la titlul de Capitala Europeana a Culturii si, ulterior, in faza StartUp?
Din septembrie 2016 incoace, doar o mica parte din banii publici promisi au fost platiti – si asta numai sporadic. O astfel de abordare este inacceptabila pentru derularea intr-un mod profesionst a unui program de Capitala Europeana a Culturii. Timp de peste trei ani, partenerii locali si internationali si-au indeplinit sarcinile, cu gandul la anul 2021. Au demonstrat, cu totii, cat sunt de implicati si au reusit sa se adapteze conditiilor politice foarte volatile.
Ce este insa cel mai deranjant: Consiliul Director, care ar trebui sa fie responsabil de bunastarea financiara a Asociatiei Timisoara 2021, este cel care, in realitate, lasa proiectul sa se stinga pe zi ce trece. Altfel spus, cei care ar trebui sa caute resurse financiare sunt chiar cei care le tin departe de acest proiect.
Vreau sa fiu foarte clar:
Motivele sunt de natura politica. Primaria Timisoara si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale au blocat constant finantarea Asociatiei TM2021, chiar si dupa ce au promis ca vor asigura banii necesari pentru functionarea acesteia. Din motive inexplicabile, functionari publici au solicitat, chiar de mai multe ori, rescrierea diverselor cereri de finantare depuse. Intentia „de facto” a acestor institutii este sa controleze exclusiv Programul Cultural – o imixtiune politica inacceptabila in orice initiativa culturala europeana.
In acest moment, in octombrie 2019, sunt peste 30 de organizatii culturale si civice locale care inca asteapta sa fie platite pentru proiectele realizate. Cele mai mai multe au fost selectate prin apelul Searchlight / In lumina reflectoarelor, deschis la insistentele factorului politic si unde propunerile au fost evaluate de un Grup Consultativ independent. Aceste intarzieri nu fac decat sa slabeasca energia partenerilor.
Multi continua sa fie dedicati proiectelor lor, dar fac acest lucru in conditii extrem de dificile. Nu e de mirare ca atat calitatea, cat si impactul proiectelor lor sunt amenintate.
Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt variate. Un lucru este clar: lipsa unei finantari serioase si a unui Consiliu Director competent, combinate cu haosul legislativ si administrativ, au pus frana proiectului Timisoara 2021. Daca autoritatile locale ar fi fost in stare MACAR sa ofere o perspectiva de buget corecta si realista – chiar si redusa, raportat la promisiunile anterioare – Timisoara 2021 ar fi fost mult mai dinamica si, fara indoiala, mult mai vizibila.
Finantatorii publici prefera insa, in continuare, sa faca promisiuni nerealiste, sa trimita semnale confuze si sa nu onoreze platile. Mai mult decat atat, intervin in program, resping propuneri, initiaza proiecte care nu au nicio legatura cu programul deja agreat, pun conditii libertatii de exprimare artistica si chiar blocheaza accesul la spatiile publice.
In cele din urma, solutia pentru sectorul cultural independent, cel care a avut rabdarea si tenacitatea sa munceasca pentru o Capitala Europeana a Culturii care sa implice, intr-adevar, comunitatea locala, este sa priveasca inainte. Sa se concentreze pe ceea ce va fi Mostenirea TM2021. Sa construiasca, in colaborare sau nu cu Asociatia, o platforma solida de dezvoltare pentru 2022 si dincolo de acest an.
Exista deja un Program Cultural pentru anii 2020 si 2021, planificat si promis.
Exista, de asemenea, un buget general pentru acest Program Cultural, pregatit pentru autoritatile publice, construit pe ceea ce s-a asumat in Dosarul de Candidatura si aflat, pana la urma, la baza obtinerii titlului de Capitala Europeana a Culturii.
Apare insa a doua intrebare:
In cazul in care Consiliul Director, dupa toate promisiunile facute pana acum, decide sa incerce o noua abordare a programului, care sa se concentreze pe city-branding, in loc de dezvoltare culturala, de unde vor veni banii pentru noile propuneri?
Raspunsul de neacceptat este acela ca diversele parteneriate deja incheiate, atat pe plan local, cat si pe plan international, vor fi anulate, iar banii care ar fi trebuit alocati vor fi redirectionati catre alte activitati. Acest lucru nu este permis nici de Comisia Europeana si de niciun standard etic.
Raspunsul acceptabil, dar incert este acela ca alocarile financiare pentru proiectul TM2021 vor asigura un buget mai mare decat cel promis anterior. Sa nu uitam insa ca, pana in acest moment, doar sub 10% din sumele promise au si fost platite. Vor fi facute mai multe plati?
Si atunci, in aceasta atmosfera incerta, unde normalul consta in promisiuni neonorate:
Ce fel de producatori / curatori culturali profesionisti si-ar putea asuma responsabilitatea de a re-ajusta – si, in final, de a dezamagi – o parte importanta a sectorului cultural si civic din orasul nostru? Si totul, fara un buget clar si asumat?
Comitetul Director trebuie, inainte de toate, sa-si asume raspunderea de a asigura efectiv finantarea adecvata pentru activitatile planificate pentru Timisoara 2021. Abia din acel moment pot fi luate decizii corecte si pot fi dezvoltate parteneriate constructive. (I.P.)