Fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, pensionata in urma cu un an, a decis sa imbrace din nou roba de judecator, in cadrul unui exceptional expozeu numit “proces simulat, si sa se antepronunte intr-una dintre cele mai controversate cauze ajuse pe rolul CEDO in ultimii ani.
Este vorba despre cererea 123/2018, respectiv Laura Codruta Kovesi impotriva Romaniei, care a trecut de filtrul administrativ si urmeaza sa fie solutionata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Pana atunci, cererea fostei sefe a DNA a fost analizata minutios si solutionata de doctorul in Drept Lidia Barac, care a decis, in numele unei camere a CEDO, sa admita reclamatia impotriva Romaniei si sa dea castig de cauza petentei.
Revocata din functie la data de 9 iulie 2018, procurorul Laura Codruta Kovesi a invocat incalcarea mai multor drepturi fundamentale ocrotite de Conventie – respectiv dreptul la un proces echitabil, dreptul la reputatie, onoare, demnitate, imagine, dreptul la libera exprimare si dreptul la un remediu efectiv -, motiv pentru care a solicitat sa se constate savarsirea acestor abuzuri ale autoritatilor statului impotriva sa si o reparatie echitabila.
“Curtea observa ca asemenea documente pun in discutie si deopotriva exprima ingrijorarea, inclusiv in legatura cu procesul de numire/revocare a procurorilor in si din functiile de conducere. Procurorul sef al DNA a fost revocat din functie la 9 iulie 2018 in pofida avizului CSM, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care a limitat prerogativele Presedintiei, in distonanta cu opiniile/recomandarile Comisiei de la Venetia, care a subliniat „importanta intaririi independentei procurorilor si a mentinerii si consolidarii rolului unor institutii, precum Presedintia si CSM, capabile sa echilibreze influenta ministrului justetei”.
Guvernul nu a demonstrat ca reclamanta ar fi putut contesta, nici in cadrul procedurii revocarii si nici pe cale separata, imputatiile ce i s-au adus prin propunerea de revocare, ea neavand la indemana o cale de atac eficienta, asa cum ar fi avut in ipoteza in care abaterile de natura disciplinara retinute in propunerea ministrului ar fi fost constatate de catre Inspectia Judiciara”, se mentioneaza, in minuta procesului simulat, judecatorul Lidia Barac.
Fostul secretar in Ministerul Justitiei observa ca, in raport cu pozitia detinuta, reclamanta nu avea doar dreptul, ci si obligatia de a exprima opinii in legatura cu reformarea sistemului judiciar (cauza Baka c./Ungaria).
In aceste conditii, Curtea a constatat ca sustinerea reclamantei privitoare la castigul nerealizat ca urmare a revocarii sale din functia detinuta este dovedita, iar prin decizia pronuntata in data de… 1 aprilie 2019, obliga statul roman la plata unor daune consistente.
“Curtea statueaza, in mod incontestabil, ca reclamanta a suferit prejudicii materiale si morale, pentru care simpla constatare a incalcarilor drepturilor mentionate nu poate constitui o reparatie echitabila. Data fiind gravitatea si numarul incalcarilor constatate ale dispozitiilor Conventiei, statuand in echitate, Curtea acorda reclamantei pentru prejudiciul material si moral suferit 550.000 euro, la care se adauga suma de 20.000 euro cheltuieli de judecata, dovedite in cauza”, s-a antepronuntat fosta presedinta a Curtii de Apel Timisoara, preocupata de a oferi raspunsuri cat mai complete unor chestiuni care preocupa mediul juridic si politic, inclusiv opinia publica din Romania. (G.I.)
NOTA! Textul integral al faimoasei dezbateri simulate il puteti citi AICI.
Fosta judecatoare se autoprotejeaza de repercusiunile in care aceasta ar putea sa fie verificata..
Hai ca esti prost Helmut sau cum te-o chema!
Helmuth are dreptate Este vorba de activitatea botoxatei la comisia de restituiri. Din aceasi comisie a facut parte si doamna din Costa Rica. Cati bani au ajuns la oamenii lui Stoica???