EXCLUSIV! Un protest al Baroului Timis provoaca anularea unei practici de sistem abuzive si umilitoare! Avocatii nu vor mai fi perchezitionati si deposedati de telefoane la intrarea in unitatile de parchet si de politie

Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din cadrul Senatului Romaniei a finalizat investigatia privind retinerea telefoanelor avocatilor la accesul in sediile unor unitati de parchet/politie si ANI si a decis ca aceasta practica este una abuziva, care contravine legislatiei europene, si trebuie sa inceteze imediat.


Revolta avocatilor din tara impotriva acestei umilinte de tip cazon a pornit de la Timisoara, luna trecuta, dupa ce decanul Baroului Timis, Sergiu Stanila, a luat atitudine fata de perchezitionarea corporala a unui confrate la intrarea in sediul IPJ Timis.

“Ridicarea telefonului mobil aflat asupra avocatului aflat in exercitarea atributiilor profesionale, precum si interzicerea accesului avocatului in unitatile M.A.I. sau altele similare, daca acesta are asupra sa telefonul mobil, reprezinta o incalcare a drepturilor avocatului enumerate mai sus, reprezinta o incalcare a dreptului la aparare al persoanelor fizice ori juridice in cauza, reprezinta o incalcare a liberului acces la justitie si o nesocotire a calitatii avocatului de partener indispensabil al justitiei, ocrotit de lege”, a precizat Sergiu Stanila intr-un comunicat postat pe site-ul Baroului Timis.

Ulterior, la acest protest explicit s-au raliat si barourile din Dolj, Cluj, Ilfov, Constanta si Bucuresti, care au sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din cadrul Senatului Romaniei.

Raportorul acestei practici abuzive a fost desemnat senatorul Daniel Fenechiu, avocat de profesie, care i-a invitat la audieri pe toti petentii, dar si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, CSM, Parchetul General, DNA, DIICOT, ANI, Politia Romana, Jandarmerie si UNBR, care si-au spus opinia vizavi de obiceiul “confiscarii” temporare a telefoanelor sau laptop-urilor la intrarea in anumite institutii de stat.

In sustinerea actiunii sale de protest, decanul Baroului Timis a dat un exemplu care a cantarit, probabil, in luarea deciziei finale de renuntare la retinerea telefoanelor.

“Atat eu, cat si responsabilul Serviciului de Asistenta Juridica din cadrul Baroului suntem sunati la ora 4 dimineata, atat de politist, cat si de procuror, pentru a le pune la dispozitie avocat din oficiu. Sa le raspund procurorului sau politistului la ora 4 dimineata, spunandu-i ca nu am voie sa folosesc telefonul in pat sau nu?”, a precizat reprezentantul Baroului Timis, conturand ideea ca, in cazul unei reciprocitati pe aceeasi linie abuziva, s-ar putea bloca sau temporiza anumite proceduri judiciare.

Totodata, Sergiu Stanila a evidentiat practica neunitara la nivelul unitatilor locale de politie si parchet, in conditiile in care la DNA Timisoara accesul cu telefonul si alte mijloace de comunicare este interzis, la DIICOT Timisoara – accesul este permis doar cu acordul procurorului de caz, la DIICOT Caras-Severin accesul este permis neconditionat, in timp ce la IPJ Timis accesul este permis sau interzis in functie de zelul mai mare sau mai mic al politistului de la poarta.

In urma acestor dezbateri si investigatii, Procurorul General al Romaniei a dispus anularea acestor restrictii abuzive si a cerut, in mod expres, Inspectorului General al Politiei Romane si presedintelui ANI sa dispuna, de indata, modificarea dispozitiilor care reglementeaza retinerea telefoanelor avocatilor in incinta unitatilor de politie sau ANI.

“Practica retinerii telefoanelor precum si ale altor echipamente necesare desfasurarii activitatii(tablete, laptop-uri) dar si practica verificarii continutului servietelor avocatilor prin rasturnarea continutului acestora in public este una abuziva, care contravine legislatiei europene (art 6 CEDO) si drepturilor si indatoririlor avocatilor asa cum sunt acestea reglementate in Legea nr 51/1995 si Statutul profesiei de avocat, avand ca efect prejudicierea drepturilor legitime, atat ale justitiabililor, cat si ale avocatilor”, se mentioneaza in concluziile Raportului nr. 635/18.12.2018 intocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din cadrul Senatului Romaniei.

Totodata, raportorul Daniel Fenechiu evidentiaza, cu satisfactie, faptul ca este a doua interventie fructuoasa a Comisiei, dupa cea din decembrie 2017, cand s-a stopat practica abuziva a perceperii de catre ANAF a contributiei sociale (pensii) de la avocati. (G.I.)

 

Leave a Reply